Friss hírek

2009.11.27. 14:34

Orosz határõrök lelõttek egy ukránt a ki sem jelölt államhatáron

<p>Orosz határõrök agyonlõttek egy ukrán férfit, aki szerintük illegálisan akarta átlépni a hivatalosan máig sem kijelölt orosz-ukrán határt. A terepjáróval közlekedõ ukrán állampolgárt a nyakán érte egy lövés, és a helyszínen meghalt. Az ukrán államfõ pénteken bejelentette, hogy vizsgálatot követel.</p>


Az incidens csütörtökre virradó éjjel történt, de a részletek csak pénteken kerültek nyilvánosságra. Az orosz határõrség verziója szerint az ukrán rendszámú Niva terepjáró vezetõje orosz területrõl akart illegálisan Ukrajnába jutni. Miután a felszólításra nem állt meg, a határõrök megpróbálták kilõni a gépkocsi kerekeit. Az egyik lövedék célt tévesztett, és a kocsi ablakát áttörve a jármûvezetõ nyakába fúródott, aki azonnal meghalt.

A történtek óriási felháborodást váltottak ki az ukrán lakosság körében - adta hírül az UNIAN hírügynökség. A politikai közélet meghatározó személyiségei pedig ismételt erõvel követelni kezdték, hogy mielõbb végezzék el a két ország közös határának demarkációját, amelyet az orosz fél a Szovjetunió szétesése óta folyamatosan hátráltat. Enélkül ugyanis jelenleg az is kétséges, hogy a halállal végzõdött fegyveres incidensre tulajdonképpen orosz vagy ukrán területen került-e sor.

Viktor Juscsenko pénteki bejelentésében az eset azonnali kivizsgálását követelte, kihangsúlyozva, hogy a hasonló incidensek elkerülése érdekében az orosz félnek végre fel kell hagynia halogató álláspontjával, s egyszer és mindenkorra tisztázni kell, hol is húzódik a két ország közötti határvonal.

Ukrajna euroatlanti integrációs törekvései kapcsán az EU illetékesei már több ízben jelezték, hogy Ukrajna befogadásának egyik legfontosabb feltétele az ukrán államhatár végleges demarkációja - idézte Valerij Csalij ukrán külügyminiszter-helyettes szavait az UNIAN.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!