Friss hírek

2009.11.10. 12:24

Obamának üzent a hajóincidenssel Észak-Korea?

<p>Az amerikai elnök ázsiai útja elõtt szándékosan növelni akarja a feszültséget az észak-koreai vezetés - vélekedett több dél-koreai szakértõ is a keddi tengeri ütközetrõl. A Sárga-tengeren helyi idõ szerint délelõtt keveredett tûzpárbajba egy észak- és egy dél-koreai járõrhajó. Az incidensért - amelyben senki nem sérült meg - a felek egymást vádolják.</p>

A dél-koreai miniszterelnök Csung Un Csan szándékos támadással vádolta Phenjant, de nyugalomra intette a lakosságot.

"Úgy hiszem, tudniuk kellett, hogy átlépték a határt" - mondta a védelmi miniszter Kim Te Jung a szöuli parlamentnek, amikor beszámolt az incidensrõl.

A dél-koreai haderõk fõparancsnoka szerint a déli járõrhajó öt figyelmeztetõ jelzést is leadott a határvonalat átlépõ északi hajónak, de az nem változtatott irányt. Ezután kezdtek lõni.. A tûzpárbaj két percig tartott és a dél-koreai hajón nem keletkezett nagyobb kár. A beszámoló szerint azonban az észak-koreai járõrhajó lángba borult.

Észak-Korea hivatalos sajtóorgánumaiban eközben provokációról beszélnek, és bocsánatkérést követelnek Szöultól. Phenjan állítása szerint hajójuk nem követett el határsértést.

Észak-Korea egyébként nem ismeri el az ügyben érintett északi határvonalat, amelyet 1950-53-as koreai háborút lezáró tûzszünetben húzott meg az ENSZ. 1999 és 2002 között több véres tengeri ütközet is zajlott itt, de hét éve ez volt az elsõ tûzpárbaj a felek között.

A dél-koreai médiumok által megkérdezett szakértõk többsége szerint a délelõtti tengeri csetepaté egyértelmû üzenet volt Barack Obamának, aki néhány nap múlva látogat Szöulba.

"Szándékos ütközet volt, amelynek célja, hogy Obama útja elõtt fokozza a feszültséget" - mondta Kim Jong Hjun a Dongguk Egyetem professzora. Hasonlóan vélekedett a Korea Egyetem oktatója is: "Az észak-koreaiak azt hiszik, hogy a feszültség segít nekik jobb pozíciókat elérni a tárgyalásokon" - mondta a Ju Ho Jol. Az Észak-Koreai tanulmányok Egyetemének egyik professzora azonban az AFP hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy ha szándékos provokációról lenne szó, akkor Phenjan nemcsak egy hajót mozgósított volna.

Észak-Korea nemrég kezdeményezett kétoldalú tárgyalásokat atomprogramjáról az Egyesült Államokkal.

Ezek is érdekelhetik