Friss hírek

2009.11.10. 14:04

Obama megtartaná az amerikai bázisokat Japánban - elmenne Hirosimába és Nagaszakiba is

<p>Az amerikai elnök kedden arra szólította föl Japánt, hogy tartsa magát ahhoz a megállapodáshoz, amely lehetõvé teszi az Egyesült Államoknak, hogy katonai támaszpontokat mûködtessen a szigetországban. Az új japán kormányfõ, Jukio Hatojama ugyanis azt mondta: változtatni akar ezen a helyzeten. Barack Obama, aki a héten érkezik munkalátogatásra Tokióba, egy keddi tévéinterjúban úgy vélte: a két ország közti megállapodás, amelynek része a katonai támaszpontok üzemeltetése, mind Tokiónak mind pedig Wahingtonnak elõnyös.</p>

A japán miniszterelnök korábban kijelentette: felülvizsgálják azt a 2006-os megállapodást, amely az Okinava szigetén, lakóövezetben álló amerikai támaszpont áthelyezésérõl döntött. Jukio Hatojama szerint nem a tengerpartra, hanem inkább Japánon kívülre kellene áttelepíteni a bázist. A támaszpont ellen a hétvégén csaknem 20 ezren tüntettek Okinaván. A helyiek régóta szeretnék bezáratni az okinavai támaszpontot.
Az okinavaiakat zavarja a repülõk zaja, a környezetszennyezés, valamint az, hogy a jobboldali közlekedéshez szokott amerikaiak miatt gyakoribbak a közúti balesetek. A szigeten élõk szerint a bázis környékén jelentõsen megnõtt a bûncselekmények száma is.

1995-ben óriási felháborodást keltett, amikor három amerikai katona megerõszakolt egy iskolás lányt. 2004-ben pedig az épülõ egyetemre zuhant egy helikopter.

Japánt eddig konzervatív kormány irányította. A tokiói vezetés korábban kiállt az amerikai bázis mellett. A szeptemberi választáson azonban balközép kormány vette át a hatalmat.

Obama a tévéinterjúban azt is elmondta: hivatali ideje alatt szeretne ellátogatni Hirosimába és Nagaszakiba, abba a két városba, amelyre a második világháború végén atombombát dobott az Egyesült Államok. Az elnök kiemelte: mostani, kétnapos útja alatt erre nem lesz ideje. Ha elmegy a két városba, akkor õ lesz az elsõ hivatalban lévõ amerikai elnök, aki fölkeresi az atomtámadás helyszínét.

Ezek is érdekelhetik