Friss hírek

2009.11.24. 08:34

Obama december 1-én jelentheti be az afgán csapaterõsítést

<p>Barack Obama december 1-én, egy az amerikai nemzethez intézett beszédben jelenti be, hogy mennyivel növeli az Afganisztánban állomásozó amerikai katonák létszámát - tudta meg az amerikai országos közszolgálati rádió (National Public Radio - NPR). Az NPR - név nélkül nyilatkozó forrásokra hivatkozva - azt közölte, hogy jelentõs csapaterõsítésre lehet számítani, de konkrét számokat nem mondtak.</p>

A Fehér-ház szóvivõje nem erõsítette meg az értesülést. Robert Gibbs korábban úgy nyilatkozott, hogy az elnök a Hálaadás ünnepének hetén - vagyis ezen a héten - nem tesz bejelentést a kérdésben.

Barack Obama hétfõ este két órán át tárgyalt az afganisztáni stratégiáról nemzetbiztonsági kabinetjével, amelynek tagja a védelmi miniszter Robert Gates és a külügyminiszter Hillary Clinton is. A megbeszélésekhez videotelefonon csatlakozott az ázsiai országban állomásozó amerikai és NATO erõk fõparancsnoka Stanley McChrystal tábornok és a Kabulba akkreditált amerikai nagykövet Karl Eikenberry is. Augusztus óta ez már a kilencedik - egy washingtoni kormányzati tisztségviselõ szerint az utolsó - ilyen találkozó volt az elõtt, hogy az elnök bejelentené a döntést.

Jelenleg 68 ezer amerikai katona állomásozik Afganisztánban, de McChrystal tábornok 40 ezerrel többet szeretne látni. A katonai parancsnok szerint ugyanis, ha egy éven belül nem érkezik erõsítés, akkor az egyre erõsödõ tálib felkelés gyõzhet. Az elmúlt hónapokban kiszivárgott hírek szerint a kabuli amerikai nagykövet - aki 2005 és 2007 között az amerikai csapatok fõparancsnoka volt itt - viszont nem ajánlotta a csapaterõsítést mindaddig, ameddig az újraválasztott afgán elnök, Hamid Karzai nem képes úrrá lenni a kabinetjében elharapódzott korrupción. Csütörtöki beiktatási beszédében az államfõ erre ígéretet is tett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!