Friss hírek

2009.11.17. 16:09

Megtalálták az egri rác templomból ellopott ikonokat

<p>Megtalálta a rendõrség azt a tizenegy nagy értékû ikont, amelyet az egri Szent Miklós Görögkeleti Szerb Templomból -az úgynevezett Rác-templomból - loptak el még egy héttel ezelõtt. A rendõrség hétfõn három férfit elfogott, õket gyanúsítják a betöréssel. A tettesek akár nyolc év börtönbüntetést is kaphatnak.</p>


A rendõrség nyomozócsoportot állított fel, amely egy hét megtalálta az elkövetõket, mondta el a Független Hírügynökségnek kedden Sasi Csaba, a Heves megyei Rendõrfõkapitányság bûnügyi osztályvezetõje. Három férfit gyanúsítottak meg. Az ikonokat és egy evangéliumot egyikük lakásán találták meg. Több kegytárgyat még keresnek. A megtalált múzeális értékû tárgyak értéke eléri az ötvenmillió forintot. A három férfit õrizetbe vették, kezdeményezik elõzetes letartóztatásukat. Ha bebizonyosodik, hogy õk voltak a betörõk, akár nyolc év börtönbüntetést is kaphatnak. Ketten beismerték tettüket. Azt egyelõre nem lehet tudni, kinek adták volna tovább az ikonokat.

A rendõrség feltételezése az, hogy a társaságnak köze lehet több, Heves megyében korábban elkövetett templombetöréshez is. A kegytárgyakat a bûncselekmény részleteit ismertetõ sajtótájékoztatón vette át az egyház képviselõje.

Ezek is érdekelhetik