Friss hírek

2009.11.03. 20:39

Megnyitották a Zeneakadémia búcsúfesztiválját

<p>Egy héten át koncertekkel, az épületet bemutató sétákkal és tucatnyi családi programmal búcsúznak el a Zeneakadémiától a diákok, a tanárok és a zenét szeretõk. Batta András, a felújítás elõtt álló intézmény rektora a programsorozat kedd esti megnyitóján elmondta, hogy méltóképpen szeretnének elköszönni két évre a Liszt Ferenc téri épülettõl. A zenei programok mellett két kiállítást is megnézhetnek az érdeklõdõk november 3-a és 9-e között, a Zeneakadémia múltját és jövõjét bemutató képekbõl.</p>

Az egyik legérdekesebb program várhatóan a Beethoven nonstop koncert lesz. November 8-án délután háromtól este fél tizenegyig a zeneszerzõ mind a kilenc szimfóniája elhangzik: a zeneakadémistákkal kibõvített Nemzeti Filharmonikus Zenekart Kocsis Zoltán vezényli. Nyílt napokat is tartanak november 7-én és 8-án: óránként túrákat szerveznek, és az érdeklõdõk meghallgathatják a növendékek koncertjeit. A programokról a www.zeneakadémia.hu internetes oldalon található még több információ.

Két kiállítást is megnyitottak kedden. Az egyiken olyan anyagokat lehet megnézni, amelyek a megújulás utáni Zeneakadémiát mutatják be, a másik pedig az intézmény múltjába nyújt betekintést.

A Zeneakadémia november végén zár be. Akkor kezdõdik a Liszt Ferenc Zenemûvészeti Egyetem csaknem két évig tartó felújítása. Az intézmény kívül-belül megújul. A teljes beruházás körülbelül 11 milliárd forintba kerül. Az épület fõmérnöke kedden elmondta, hogy a felújítás része az épület klimatizálása is. A nagyterem kényelmesebb székeket kap, igaz, így kétszázzal kevesebben férnek majd be a koncertekre. A kisterem pedig kis operaszínpadként mûködik majd, ahogy eredetileg is, az épület 1907-es átadásakor. A technikai helyiségeket a negyedik emeletre teszik, és a mostaninál több mosdó lesz - emelt ki néhányat a fõbb változások közül Lakatos Gergely.

Ezek is érdekelhetik