Friss hírek

2009.11.11. 15:49

Megfigyelési ügy: nem fatális félreértés, hanem félrevezetés

<p>Nem fatális félreértés, hanem fatális félrevezetés történt az MDF és az UD Zrt.-vel kapcsolatos megfigyelési ügyben. Dávid Ibolya, a párt elnöke szerdán azt közölte, hogy Tóth János, az UD Zrt. egyik vezetõje a keddi bírósági tárgyaláson elhangzottak szerint becsapta Csányi Sándort, az OTP Bank vezetõjét. Dávid Ibolya ellen Tombor András, Orbán Viktor volt fõtanácsadója indított személyiségi jogi pert, egy másikat pedig Stumpf István, az Orbán kormány egykori kancelláriaminisztere, mert szerinte az MDF elnöke a jó hírnevét sértette, mikor azt állította, hogy meg akarta figyeltetni õt. A tárgyaláson Tombor András Dávid Ibolya szerint elismerte, hogy õ tett ajánlatot Herényi Károly MDF-es politikusnak Almássy Kornél visszalépésére.</p>

Az ügy még 2008 elején kezdõdött, mikor állítólag kémprogramot találtak a Nemzetbiztonsági Hivatal számítógépein. 2008 õszére a botrányba politikai szálak keveredtek: Dávid Ibolya, az MDF elnöke egy hangfelvételre hivatkozva azt állította, hogy egy vagyonvédelmi cég terhelõ információkat akart róla szerezni. Az ügy miatt mondott le akkor az MDF elnökjelöltségérõl Almássy Kornél. Az õ pártfogója volt állítólag Orbán Viktor korábbi fõtanácsadója, Tombor András. Az ügyben - és az állítólagos kémprogramok ügyében is - az UD Vagyonvédelmi Zrt. neve került az érdeklõdés középpontjába. Az 2009-re sem bizonyosodott be, hogy kémprogramok lettek volna az NBH gépein, politikai vonalon azonban újabb fejlemények vannak, most Dávid Ibolya kijelentéseit támadták meg személyiségi jogi perekben.

Szerdán Dávid Ibolya a pártja internetes oldalán közzétett közleményben tájékoztatott arról, hogy a keddi tárgyaláson az UD egyik vezetõje "részinformációk alapján nagyzolt, amikor a senki által sem cáfolt telefonbeszélgetésben azt mondta: azt szeretnék, ha dolgoznánk az MDF-re, a Dávid Ibolyára, keresnénk rá terhelõket, merthogy ott van valami belsõ hatalmi váltás szándék elõkészítve." Dávid Ibolya szerint nem lehet azt komolyan gondolni, hogy az UD - amely õrzõ-védõ feladatokat látott el a Csányi Sándor vezette OTP-nél, -"megvezette" volna legfontosabb megbízóját.

Az MDF elnöke szerint "fordulat állt be" Tombor András esetében is. Herényi Károly írásbeli bizonyítékot adott át a bíróságnak, amely igazolja, hogy Tombor András bele akart avatkozni az MDF belügyeibe. Almássy Kornél visszaléptetése fejében írásban kért Herényi Károlytól bizonyos MDF elnökségi pozíciókat. Mindez a megfigyelési ügy kirobbanása elõtt történt, és a papír Almássy Kornél visszaléptetésérõl szól. Bírói kérdésre Tombor András elismerte, hogy a dokumentumon szereplõ kézírás a sajátja, a javaslatot õ írta.

Dávid Ibolya közleményében az áll, hogy "az MDF tiszteletben tartja az igazságszolgáltatás munkáját", ezért folyamatban lévõ bírósági ügyben nem kívánt kedden nyilatkozni. A sajtóban több helyen is úgy jelent meg a megfigyelési ügyben szereplõ Tóth János és Csányi Sándor közötti telefonbeszélgetés, hogy az egy félreértés volt. Dávid Ibolya szerint azonban nem félreértés, hanem félrevezetés történt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!