Friss hírek

2009.11.06. 13:49

Még távol az álláspontok a bértárgyalásokon, új javaslat a bérajánlásra

<p>Az induló nulla emelés helyett a minimálbér 71.500-ról 73 ezer forintra emelését ajánlják a munkaadók, de ragaszkodnak a 87.500 forint szakmunkás bérminimum befagyasztásához. A szakszervezetek 78 ezret mondtak a minimálbérre pénteken az Országos Érdekegyeztetõ Tanácsban. A kormány számítása szerint jövõre a reálérték megõrzéséhez a minimálbérben 73.400, a garantált bérminimum esetében 91 ezer forint kellene. A munkaadók azt indítványozták, hogy a különleges helyzetre, az adóváltozásokra tekintettel ne legyen számszerûsített, százalékos béremelés-ajánlás, hanem írják körül, milyen magatartást és körülmények figyelembe vételét várják el a helyi megállapodásokban.</p>

Az már az OÉT-tárgyalássorozat legelején kiderült, hogy 2010-ben alapvetõ változás következik be a keresetekben, azok belsõ arányaiban amiatt, hogy az szja alsó sávja 5 millió forintra nõ, és mindkét kulcs csökken is. Ennek következtében a most havi 190 ezer forint körüli átlagbér kétszerese is az alsó adósávba csúszik vissza. A nettó kereset havi kétmillióig növekszik jövõre. A 4,1 százalékra prognosztizált inflációval számolt reálkereset a foglalkoztatottak 40 százalékánál növekedne, a körülbelül 160 ezerig terjedõ kisebb keresetûek esetében viszont csökkenne - hangsúlyozta Csizmár Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára. Ezért az õ esetükben javasolja a kormány a reálérték megõrzését. Szerinte nem csak az adóváltozás teszi szükségessé az eddigitõl eltérõ, általában két érték közti százalékos bérajánlást, hanem a gazdaság teljes, ágazatokon belül is végbemenõ átalakulása.

A kormány tartja magát ahhoz, hogy a két szociális partnerre bízza a megállapodást, ezért ajánlást nem tesz. Azt kiszámolták, hogy az adóváltozások után az idei reálérték-szint a minimálbér esetében 71.500 helyett 73.400 forintnál, a garantált, másképpen szakmunkás bérminimumnál 87.500 helyett 91 ezer lenne. A szakszervezetek hetekkel ezelõtt 80 ezerrel, illetve 97 ezerrel nyitottak, a munkáltatók kezdetben elutasítottak mindennemû emelést, aztán - számok nélkül - lehetõséget láttak a minimálbér növelésére. A munkavállalói oldal nem fogad el reálkereset-vesztést, és szeretnének ragaszkodni a két kötelezõ bérküszöb közti 122 százalékos szorzóhoz, de konkrét számokat nem mondtak. Napvilágra került utalásokból arra lehetett következtetni, hogy 76 ezer forint körüli bérminimumba belemennének, legfontosabb azonban számukra a foglalkoztatottak zömének keresetére irányadó szakmunkás minimum.

A pénteki OÉT-ülésen a munkaadói oldal 73 ezer forint minimálbérre tett javaslatot, azzal, hogy a garantált bérminimum viszont ne változzon. Szóvivõjük, Dávid Ferenc hangsúlyozta, hogy teljes ágazatok (kereskedelem, vendéglátás) deficitesek, ezért ezekben nem képesek többet fizetni. Annyit lazítanának még a rendszeren, hogy ne legyen kötelezõ garantált bérminimum, de ahol van pénz, ott emeljék az összeget. A szakszervezetek egy tárgyalási szünetrõl 78 ezer forint minimálbér-indítvánnyal tértek vissza.

A munkáltatók azt is indítványozzák, hogy most elõször ne számszerûsítsék a bérajánlást százalékos, sávos mértékben, hanem "írják körül", milyen magatartást és körülmények figyelembe vételét javasolják a helyi bértárgyalásokon. Ebben a legfontosabb makrogazdasági mutatók mellett olyan ajánlás is benne lenne, mint például az, hogy különösen figyelni kell egyes csoportokra, például a fizikai munkát végzõ nõkre - említette Dávid Ferenc. A kormány nevében Csizmár Gábor államtitkár nehezen kivitelezhetõnek tartja a "körülírást", a munkavállalók érdemben nem reagáltak erre. Azt hangsúlyozták, hogy fontosnak tartják a bérek mindhárom elemének megtartását. Ebben tökéletes egyetértés van a három oldalban, bár a munkáltatók arra hívták fel a figyelmet, hogy ha a szakszervezetek kudarcnak tartanák a háromból csak két elemben a megegyezést, az a rendszer felbomlásához vezethet. Õk elsõsorban a szakmunkás bérminimumnál látják a kritikus pontot.

A bértárgyalást jövõ csütörtökön délután három órakor folytatják.

Ezek is érdekelhetik