Friss hírek

2009.11.09. 18:54

MÁV - Holnap tudhatja meg a szakszervezet pontosan hány embert érint a leépítés

<p>Nem született megállapodás a kormány és az öt reprezentatív szakszervezet között a hétfõi munkaügyi vitán - mondta Simon Dezsõ, a Vasutasok Szakszervezetének elnöke a Független Hírügynökségnek. Hozzátette: abban azonban megállapodtak, hogy szakértõi tárgyalásokkal folytatják a munkát, és jövõ hét hétfõn újra tárgyalóasztalhoz ülnek a kormánnyal.</p>

Simon Dezsõ elmondta, hogy az ígéretek szerint a MÁV vállalatcsoport vezetõitõl kedden megkapják azokat a dokumentumokat, melyekbõl kiderül, az átalakítás pontosan hány dolgozót érint, és hogy ezek az emberek milyen korcsoportokba, és milyen munkakörökbe tartoznak. A szakszervezeti vezetõk fontosnak tartják megtervezni az érintett munkavállalók esetleges átképzését, áttelepítését, támogatását vagy éppen korábbi nyugdíjazását, ehhez azonban elengedhetetlen ezen dokumentumok ismerete - tette hozzá.

A Vasutasok Szakszervezete, a Mozdonyvezetõk Szakszervezete, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete, a Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete, a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete azért kezdeményezett közösen kollektív munkaügyi vitát, mert nem értenek egyet azzal, hogy a kormány, jövõre 40 milliárd forinttal kevesebb pénzt szán a vasúti közlekedésre. Azt sem tartják jó megoldásnak, hogy egyes vasúti mellékvonalakat alapos gazdasági számítások nélkül megszüntessenek.

Simon Dezsõ szerint az elmúlt hét és fél alatt számtalan koncepció született, de a miniszterek sûrû cseréje miatt egyik sem volt életképes. Mint mondta, egy átlátható, tervezhetõ koncepcióra volna szükség, mert a jelenlegi helyzet a szakszervezetek szerint sem tartható tovább. Az elnök hozzátette: 2003-ban a MÁV-nak még csak 10 milliárdos veszteséggel kellett számolnia, most pedig már évi 100 milliárdról van szó.

Ezek is érdekelhetik