Friss hírek

2009.11.06. 12:24

Második kormányalakítási kísérlet Romániában

<p>Bukarest egy kerületi polgármesterét, Liviu Negoita-t (negoica) bízta meg pénteken kormányalakítással a román államelnök, miután elõzõ jelöltje két napja nem kapta meg kormányához a parlament bizalmát.</p>


Negoita ugyanannak a jobbközép Liberális-Demokrata Pártnak a tagja, amely az október 13-án megbukott elõzõ kormányfõt, Emil Bocot adta, és amelyhez elnökké választásáig az államfõ, Traian Basescu is tartozott.

A 49 esztendõs, jogot végzett Negoita 2004 óta tölti be a román fõváros 3. kerületének polgármesteri tisztségét.

Liviu Negoita nyilatkozata szerint hétfõn már a parlament elé terjeszti kormányprogramját és a kormánytagok listáját.

A román kormányválság október 13-án robbant ki, amikor a parlament 65 százalékát kitevõ ellenzék bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatta az Emil Boc vezette kormányt.

Az államfõ Lucian Croitorut bízta meg kormányalakítással. De a a Croitoru-kormány november 4-én nem kapta meg a bizalmat az ellenzéki többségú parlamentben.


Az ellenzék már elõre megmondta, hogy nem fogja megszavazni az államfõ jelöltjét. Helyette Klaus Iohannis német ajkú nagyszebeni polgármestert ajánlotta miniszterelnöknek az államfõnek.

A román alkotmány szerint amennyiben a parlament a második kormányalakítási kísérletet is elutasítja, az államfõ feloszlathatja a parlamentet, amire Románia 1989 utáni történelmében még nem volt példa.

Elemzõk szerint a politikai válság nem fog megoldódni a november 22-i elnökválasztásig, amelyen a jelenlegi államfõ, Basescu az egyik esélyes jelölt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!