Friss hírek

2009.11.26. 16:29

Majdnem egymilliárd forintot érnek az angol birtokon kiásott hetedik századi kincsek

<p>Több mint hárommillió fontot érnek azok a hetedik századból származó angolszász kincsek, amelyeket a nyáron ásott elõ a földbõl egy brit férfi Angliában - közölte csütörtökön a talált kincseket értékét meghatározó független bizottság. A több mint 1600 tárgyból álló leletért kapott pénzt fele-fele arányban kapja meg az azt megtaláló férfi, és annak a földnek a tulajdonosa, ahol a tárgyak hevertek.</p>

A valaha talált legértékesebb kincsként jellemzett tárgyak értékét a szakértõkbõl álló bizottság 3,28 millió fontra (979 millió forint) értékelte. A bizottság elnöke, Norman Palmer professzor "különlegesként" jellemezte a felfedezést, amely szakértõk elmondása szerint teljesen megváltoztatja az angolszász Angliáról kialakult képet.

A több mint 1600 tárgy között többek között kardgombok, sisakrészek és keresztek vannak, amelyek minõségi megmunkálás arra utal, hogy egy részük a királyi család tulajdonában lehetett. A leletek között öt kilogramm arany, és 1,5 kilogramm ezüst van, és több tárgyat ékkövek díszítenek.

A tárgyakat júliusban fedezte fel egy 55 éves, munkanélküli fémdetektor-mániás férfi, az Anglia középsõ részén található Staffordshire megyében. Terry Herbert a több mint hárommillió font felét kapja meg, míg a pénz másik fele a földet birtokló Fred Johnsont illeti. A kincsek állami tulajdonba kerültek, és jelenleg a londoni British Museumban vannak kiállítva.

Ezek is érdekelhetik