Friss hírek

2009.11.20. 15:34

Leköszöntek a szocialista fõpolgármester-helyettesek

<p>Pénteken leköszönt fõpolgármester-helyettesi pozíciójáról Horváth Csaba és Hagyó Miklós. A szocialista politikusok az október 13-i koalíciós szakítás eredményeként távoztak. A szocialisták a fõváros fejlõdését szolgáló javaslatokat ezután is meg fogják szavazni.</p>

Horváth Csaba leköszönõ humán várospolitikai fõpolgármester-helyettes búcsú sajtótájékoztatóján az elmúlt 3 év eredményeit és fejlesztéseit sorolta. A szocialista politikus bejelentette, hogy elkészült a BKV átláthatóságát és válságkezelését célzó program, amelyet csütörtökön átadott Demszky Gábor fõpolgármesternek és a kormányhoz is eljuttatta. A fõpolgármester-helyettesi teendõket Demszky Gábor veszi át, aki késõbb maga dönthet arról, hogy kinevez-e újabb helyetteseket - tette hozzá Horváth Csaba.

Az MSZP október 13-án jelentette be, hogy nem mûködik tovább koalícióban az SZDSZ-szel. A szakítást azzal indokolták, a szabaddemokraták együtt szavaztak a Fõvárosi Közgyûlés ülésén a Fidesszel és nem támogatták Horváth Csaba fõpolgármester-helyettes javaslatát a fõvárosi cégek mûködésének átláthatóságát növelõ intézkedésekrõl. A szocialisták szerint ezzel valójában a liberálisok léptek ki a koalícióból.

A koalíciós megállapodásban egyébként az szerepelt, hogy nem visznek a Fõvárosi Közgyûlés elé olyan elõterjesztést, amit az MSZP és az SZDSZ elõtte nem egyeztetett, és amiben nem értenek egyet. Az SZDSZ szerint Horváth Csaba elõterjesztésében több ponton szakmai hibát találtak, ezért egyeztetni szerettek volna róla.

A szocialista párt november 20-i hatállyal visszahívta a fõpolgármester-helyetteseket is. A párt budapesti elnöke, Burány Sándor korábban azt mondta: egyes ügyekrõl a továbbiakban is egyeztetnének az SZDSZ-szel, és meg fogják szavazni a fõváros jövõ évi költségvetését is, ha az megfelel várospolitikájuknak.

A továbbiakban ötpárti egyeztetõ fórum mûködik a fõvárosban, ahol a közgyûlési napirendekrõl állapodnak meg a frakciók. A Független Hírügynökség úgy tudja, hogy a fõváros bizottsági és testületi helyeit a következõ napokban fogják újra elosztani.

Ezek is érdekelhetik