Friss hírek

2009.11.26. 09:59

KLÍMA - Minden szem Kínára szegezõdik Obama ígérete után

<p>Washington Kína térfelére lõtte a labdát azzal, hogy a koppenhágai klímakonferencia elõtt konkrét, számszerû ígéretet tett a széndioxid-kibocstás csökkentésére. De mivel ez az amerikai szám nagyon alacsony, Kína számára nagy manõverezési szabadságot hagy.</p>


Mint a Fehér Ház szerdán bejelentette, Barack Obama Koppenhágában olyan ígéretet tesz majd, hogy az Egyesült Államok 2020-ra 17 százalékkal csökkenti a széndioxid-kibocsátást, de csak a 2005-ös szinthez képest.

Az amerikai szám 1990-hez képest nulla csökkentés, mert 2005-ben az amerikai üvegházhatású gázok kibocsátása 16,3 százalékkal volt magasabb, mint 1990-ben. Az Európai Unió 2020-ra 20 százalékos kibocsátáscsökkentést vállal 1990-hez képest, de kész 30 százalékra is, ha a világ többi országa is csatlakozik hozzá.

Peking klímaügyi fõképviselõje pénteken tart sajtóértekezletet, és sokan arra számítanak, hogy konkrét számszerû ígéretet jelent be. Szeptemberben ugyanis a kínai államfõ, Hu Csin-tao csak annyit közölt, hogy Kína csökkenteni fogja széndioxid-kibocsátását, de nem mondott konkrét számot.

A kínai államfõ ígérete a karbonintenzitás csökkentésére vonatkozott. A karbonintenzitás azt fejezi ki, hogy a nemzeti jövedelem egységnyi növelése mekkora széndioxid-kibocsátással jár.

A kínai elnök az ENSZ-ben szeptemberben úgy fogalmazta meg ígéretét, hogy 2020-ra egységnyi GDP-növekedést Kína lényegesen kisebb CO2-kibocsátással fog megvalósítani, mint 2005-ben. De a "lényegesen isebbet" számszerûen nem határozta meg.

A karbonintenzitás csökkentése abszolút mennyiségben mérve még mindig az üvegházhatású gázok termelésének emelkedését jelenti.

Kína ma a világ legnagyobb széndioxid-kibocsátója, a második pedig az Egyesült Államok.

Kínának, Indiának és más fejlõdõ országoknak az az álláspontja, hogy a globális felmelegedést a fejlett nyugati államok idézték elõ, ezért az õ dolguk most a klímavédelmet finanszírozni. A fejlõdõ országok eddig nem voltak hajlandók konkrét számszerû csökkentést vállalni az üvegházhatású gázok kibocsátása kérdésében.

Különbözõ kínai vezetõk az utóbbi idõben nem adták jelét annak, hogy Peking hajlandó lenne feladni eddigi álláspontját, amely szerint a széndioxid-kibocsátás csökkentés túlnyomó részét a gazdag országoknak kell vállalniuk.

Ezek is érdekelhetik