Friss hírek

2009.11.23. 10:04

KLÍMA - Az antarktiszi jégolvadás gyorsabb a feltételezettnél

<p>Az Antarktisz keleti jégpajzsa - amelyrõl korábban azt gondolták, hogy nem érintette a globális felmelegedés - több milliárd tonna jeget veszített az utóbbi években. A jégolvadás a jövõben megemelheti a világtengerek vízszintjét - állapította meg egy friss tanulmány, amely a Nature Geoscience címû folyóiratban jelent meg vasárnap.</p>

A publikáció szerint az Antarktisz kisebbik és kevésbé stabil nyugati jégpajzsa szintén jelentõsen veszített tömegébõl.

A tudósokat aggasztja, hogy a Föld melegedése miatt rövid idõ alatt felolvadhat a nyugat-antarktiszi jégpajzs, aminek következtében akár 5 méterrel is emelkedhet a világóceánok vízszintje.

Az ENSZ kormányközi klímaváltozási munkacsoportja (IPCC) 2007-ben még csak 18-59 centiméteres vízszintemelkedést prognosztizált erre az évszázadra. De ez az elõrejelzés nem számolt az Antarktiszt és Grönlandot borító jégpajzs olvadásával.

Ma már ugyanennek a munkacsoportnak számos tudós tagja úgy véli, hogy a világtengerek szintje csaknem egy méterrel fog emelkedni 2100-ig, még akkor is, ha sikerülne csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Egyméteres vízszintemelkedés már sok százmillió ember lakóterületét változtatná lakhatatlanná.

Csen Csien-li, a Texasi Egyetem professzora (Amerikában Jianli Chen) munkatársaival az óceán és az antarktiszi jégpajzs kölcsönhatásának csaknem 7 évi mûholdas adatait elemezte.

Azt találták, hogy az Antarktisz nyugati felérõl évente átlagosan 132 milliárd tonna jég kerül a tengerbe. A pontosság plusz-mínusz 26 milliárd tonna. Az eredmény összhangban van más kutatások eltérõ módszerrel végzett számításaival.

Az Antarktisznak a keleti félgömbön lévõ területeirõl évi átlagban 57 milliárd tonna jég csúszik az óceánba, számították ki Csenék, de itt a hibahatár majdnem ugyanekkora. Vagyis a tényleges érték lehet néhány milliárd vagy több mint százmilliárd tonna.

Egészen mostanáig a tudósok azt feltételezték, hogy a kelet-antarktiszi jég egyensúlyban van, vagyis a keletkezõ és az olvadó mennyiség nagyjából azonos.

Csen kutatócsoportjának következtetése az, hogy az egész déli-sarki kontinens jégállományának fogyása felgyorsult. Ez azt jelenti, hogy az Antarktisz hamarosan lényegesen hozzá fog járulni a világtengerek vízszintjének emelkedéséhez.

Ezek is érdekelhetik