Friss hírek

2009.11.04. 19:59

Két hétig még van remény a Himaláján eltûnt magyar hegymászók számára - RTL Híradó

<p>Akár két hétig is bírhatják a Himaláján eltûnt magyar hegymászók. Az RTL Híradónak nyilatkozó tapasztalt hegymászók szerint ennyi ideig lehet elég a csapat készlete és felszerelése. A pekingi magyar fõkonzult szerda reggel értesítették hivatalosan az eltûnésrõl. Már keresõcsapat is indult a magyar hegymászók után - számolt be az RTL Híradó.</p>

Csizmadia Péter a vezetõje annak a magyar hegymászócsapatnak, amelynek október utolsó napjaiban veszett nyoma. A hegymászó október közepén indult el három társával - Mikolovits Veronikával, Tolnay Katalinnal és Pechtol Balázzsal - hogy megmásszák a Ren Dzsong Feng csúcsot. A Himalájának erre az 6079 méter magas ormára még senki sem jutott fel korábban. Mind a négyen 10-15 éve másznak hegyet, tehát gyakorlott mászónak számítanak.

A pekingi magyar fõkonzult szerdán értesítették hivatalosan az eltûnésükrõl. Az összekötõjük, aki a kínai illetékes hivataloknál a kapcsolatot tartja velük 1-2 napot várt, mert elképzelhetõ, hogy lassabban ereszkednek le a hegyrõl, de utána riasztotta a hatóságokat és elindították a keresést - mondta Sárközi Péter, fõkonzul.

A hegymászóknak október 31-én kellett volna jelentkezniük a kapcsolattartónál. Utoljára 22-én adtak jelet magukról. Akkor honlapjukon azt írták: "...a fiúk 5500-ig jutottak, de onnan nincs tovább", illetve azt: "mindenki jól van." Azóta semmi hír felõlük, de a Himalája expedíciók magyar vezetõje szerint jó esélyeik vannak. Ha a hegyen rekedtek és a rossz idõ miatt nem tudnak lejönni, jó esélyük van egy, talán két hétig is kibírni. Felszerelésük van. Az élelemmel egy kicsi gond lesz, de tapasztalt, jó kondíciójú emberekrõl van szó - mondta Kollár Lajos.

Az egyik legtapasztaltabb magyar hegymászó Erõss Zsolt. Szerinte is megúszhatják, de van egy rosszabb változat is. A rossz verzió sajnos az, hogy négy ember úgy tud eltûnni, hogy lavina van. Jégomlás, gleccseromlás, ami a táborukat eltörölheti velük együtt, és ilyenkor tényleg eltûnnek a föld színérõl - mondta Erõss Zsolt..

A négy magyar hegymászót öttagú mentõcsapat keresi a Himalája keleti részében. A mentõcsapatot magyar idõ szerint csütörtök hajnalra várják vissza; a mentést a rossz idõ és az ismeretlen terep nehezíti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!