Friss hírek

2009.11.03. 11:14

Irán nem akar "farkas-bárány" tárgyalást

<p>Irán nem vesz részt olyan párbeszédben, amelynek a végeredményét az Egyesült Államok elõre meghatározza - mondta kedden az Iszlám Köztársaság legfõbb vallási vezetõje. "Ez olyan lenne mintha a bárány tárgyalna a farkassal" - tette hozzá diákoknak tartott beszédében Ali Hamenei.</p>

Az ajatollah figyelmeztetett, hogy nem engedik, hogy a "rossz szándékú" emberek "kiterítsék a vörös szõnyeget az Egyesült Államoknak".

Az ország politikai vezetõje, Mahmúd Ahmedinezsád csütörtökön jelentette be, hogy Teherán üdvözli a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) két hete elõterjesztett egyezményének tervezetét. Hivatalos választ azonban azóta sem adtak a nemzetközi javaslatra, amely alapján a perzsa állam az energiatermeléséhez elegendõ nukleáris fûtõanyaghoz jutna anélkül, hogy atombombát tudna gyártani.

Ali Hamenei egyébként az 1979-es a teheráni túszdráma harmincadik évfordulója elõtti napon tartott beszédet teheráni diákok elõtt. Miután 1979 októberében az Iszlám forradalom által elûzött sah bebocsátást nyert az Egyesült Államokba, november 4-én felbõszült teheráni egyetemisták foglalták el az amerikai nagykövetséget, túszul ejtve az ott dolgozókat. A túszdráma 444 nap után ért véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!