Friss hírek

2009.11.09. 07:44

Globális felmérés a kapitalizmusról

<p>Világszerte tapasztalható markáns elégedetlenség a kapitalizmussal szemben. Ezt mutatja a BBC által megrendelt globális kutatás, amelynek eredményeit a berlini fal leomlásához vezetõ események 20-ik évfordulóján, hétfõn tették közzé.</p>

A 27 országban, összesen csaknem 30 ezer ember megkérdezésével végzett felmérés szerint átlagban 11 százalék mondta azt, hogy a szabadpiaci kapitalizmus jól mûködik, 51 százalékuk pedig úgy vélte, hogy több szabályozással, illetve reformokkal megoldhatók a rendszer problémái. A kapitalizmus jelenlegi formájával elégedettek közül két ország emelkedik ki: az Egyesült Államok és Pakisztán. Az elõbbiben 25, az utóbbiban 21 százalék gondolja rendben lévõnek a tõkés gazdaságot.

A kutatásban résztvevõ cég, a GlobeScan, Doug Miller elnöke azt mondta a BBC-nek, hogy a 20-ik évforduló azt jelezi: a szabadpiaci kapitalizmus nem aratott elsöprõ gyõzelmet, mint ahogy 1989 õszén gondolták, és ennek oka lehet az elmúlt több mint egy év globális gazdasági válsága is.

A felmérés szerint a 27 országban, átlagban 23 százalék vélte úgy, hogy a kapitalizmus végzetesen meghasadt, és egy új rendszerre lenne szükség. Franciaországban 43, Mexikóban 38, Brazíliában 35, Ukrajnában 31 százalék gondolja ezt. A 27 országból 15-ben a válaszadók többsége helyeselt arra a kérdésre, hogy jobb lenne-e a nagyobb mértékû állami tulajdonlás a gazdaságban, és a rendszer közvetlenebb kormányellenõrzése. Ebben a kérdésben, Oroszországban 77, Ukrajnában 75, Brazíliában 64, Indonéziában 65, Franciaországban 57 százalék volt a támogatottság.

A kutatás szerint fõleg Közép-és Dél-Amerikában nagy azoknak a száma, akik támogatják a nagyobb állami újraelosztása társadalmi egyenlõtlenségek csökkentése érdekében. Mexikóban 92, Chilében 91, Brazíliában 89 százalék mondta, hogy a jóléti kiadásokat növelniük kell a kormányoknak. Összességében a vizsgálatba bevont 27 országból 22-ben volt nagy ennek a felfogásnak a támogatottsága.

A kutatók szerint a világgazdasági válság hatása, hogy a nagy többség helyesli az üzleti világ rendszabályozását. Brazíliában 87, Chilében 84, Franciaországban 76, Spanyolországban 73, Kínában 71 százalék ezen az állásponton volt.

Megkérdezték az embereket a Szovjetunió szétesésérõl is a 27 országban. A többség, pontosan 54 százalék szerint rendben lévõ volt a Szovjetunió eltûnése, 22 százaléka viszont úgy vélte, hogy ez rossz volt, 24 százalék pedig nem tudott választ adni. A Szovjetunió megsemmisülését támogatók közül a legtöbb, 81 százalék amerikai, 79 százalék német, 76 százalék brit, és 74 százalék francia. Az ellentétes vélemények fõleg a néhai szovjet birodalom belsõ államait jellemzik. Az oroszok 61 százaléka, az ukránok 54 százaléka mondta azt, hogy rossz volt a Szovjetunió megszûnése. Az egykori Varsói Szerzõdés keleti tagországaiban viszont magas az egyetértõk száma. A lengyelek 80, a csehek 63 százaléka válaszolt igennel.

Ezek is érdekelhetik