Friss hírek

2009.11.12. 14:14

Fiktív számlázással gyanúsítja a Tettye Forrásház a Pécsi Vízmût

<p>Október havi teljesítés is szerepel azon a számlán, amit a Pécsi Vízmû Zrt. állított ki a pécsi fogyasztóknak, holott október 1-jétõl a pécsi vízi-közmû mûködtetésének joga a Tettye Forrásház Zrt. illeti meg - közölte Szabó Iván, a Tettye Forrásház ZRt. jogi képviselõje sajtótájékoztatón Pécsett csütörtökön. Hozzátette: mivel csak ténylegesen nyújtott szolgáltatás után szabad számlát kiállítani, a Tettye Forrásház Zrt. fiktív számlázás és adócsalás miatt tesz feljelentést az ügyészségen.<br />--------------------------------------------------------------------------------<br />Szabó Iván elmondta, nem tudják, hogy mennyi fogyasztó kapott az október hónapra is szóló számlákból, de összesen 64 ezer pécsi fogyasztó lehet érintett. Winkler Tamás, a Tettye Forrásház Zrt. vezérigazgatója hozzátette: azok a fogyasztók, akik a Pécsi Vízmû Zrt. által kibocsátott, október havi szolgáltatásról szóló számlát kaptak, azt ne fizessék be, hanem hozzák be a Tettye Forrásház Zrt. ügyfélszolgálatára, ahol díjmentesen kicserélik azokat az új szolgáltató csekkjeire.</p>

A cégvezetõ elmondta azt is, hogy a számlákon elõfordul az is, hogy az októberi mellett a szeptemberi hónapra vonatkozó szolgáltatási idõszak szerepel, ezekben az esetekben is a Tettye Forrásház Zrt.-nek fizessenek a fogyasztók, mivel az új szolgáltató a Pécsi Vízmû Zrt.-t illetõ összegeket elhatárolja a korábbi szolgáltató számára. Winkler Tamás felhívta a fogyasztók figyelmét arra is, hogy a Pécsi Vízmû Zrt. javára megadott átutalási megbízásokat töröljék a pénzintézeteknél, mivel 2009. október 1-jétõl a Tettye Forrásház Zrt. jogosult a szolgáltatásra.

Ezt vitatja a Pécsi Vízmû Zrt., amely a 2009. október 22-i pécsi közgyûlési döntést úgy értelmezi, HOGY A RENDELET A TETTYE FORRÁSHÁZ ZRT.-T CSAK NOVEMBER 1-JÉTÕL NEVEZI MEG SZOLGÁLTATÓNAK - közölte a Független Hírügynökséggel Kisbáró Edina, a Pécsi Vízmû Zrt. kommunikációs vezetõje. A szóvivõ aláhúzta: egyértelmûen és vitathatatlanul megállapítható, hogy az október 31-ig Pécsett igénybe vett szolgáltatások ellenértékét a Pécsi Vízmû Zrt.-nek kell befizetni.

Kisbáró Edina hozzátette: a Pécsi Vízmû Zrt. ezekben a napokban postázza fogyasztói számára az elmúlt idõszak fogyasztását elszámoló számlákat. Ezek között átlag-számlák illetve az elmúlt fél év, tényleges leolvasási adatokon alapuló fogyasztását elszámoló, ún. elszámoló számlák vannak, amikor még a Tettye Forrásház Zrt. nem is létezett. Mindezek alapján a kommunikációs vezetõ szerint nem kétséges, hogy ezeket a számlákat a Pécsi Vízmû Zrt.-nek kell befizetni.

A Független Hírügynökség korábban beszámolt róla, hogy a pécsi vízi-közmû mûködtetését október 1-jétõl a Tettye Forrásház Zrt. végzi, amelyet az önkormányzat hozott létre. A szolgáltató Pécsen korábban a Pécsi Vízmû Zrt. volt, melyben a pécsi önkormányzatnak 50,05 százalékos tulajdonrésze van, míg a Suez Environnement Hungária Kft. mint szakmai befektetõ 48,05 százalékos tulajdonrésszel bír. A fennmaradó 1,9 százalékon tíz Pécs környéki kisebb település önkormányzata osztozik.

Szeptember 30-ig a Pécsi Vízmû Zrt. mûködtette a vízi-közmûveket Pécsett és 17 környezõ településen, október 1-je óta viszont csak a környezõ falvakra terjed ki a társaság közmû-mûködtetési joga, mivel Pécs közigazgatási határain belül a pécsi önkormányzat döntése értelmében a Tettye Forrásház Zrt. jogosult a szolgáltatás nyújtására. Vagyis a pécsi vízszolgáltatásból kiszorult a francia Suez.

Ezek is érdekelhetik