Friss hírek

2009.11.26. 13:54

Fidesz: negyedmillió családnak lehetett volna könnyebb az elbukott kvótapénzekbõl

<p>Több mint 250 ezer lakás felújítását lehetett volna támogatni abból a pénzbõl, amelyet Magyarország elbukott a kvótabevételek szabálytalan felhasználása - véli a Fidesz. Bencsik János, az ellenzéki párt politikusa szerint a szocialista kormánynak ismét hivatalos igazolása van arról, hogy felelõtlenül és hanyagul gazdálkodik a magyar emberek vagyonával.</p>

Bencsik János, fideszes politikus csütörtöki sajtótájékoztatóján a jövõ nemzedékek országgyûlési biztosának jelentésére hivatkozva arról beszélt, hogy Magyarország több mint 130 milliárd forintot bukott el a kvótaberuházások kapcsán. Korábban ugyanis Japánnal és több európai országgal is szándéknyilatkozat volt arról, hogy tõlünk vesznek kvótát, ez azonban meghiúsult. Az ombudsman szerint azért, mert itthon késve indult meg az elsõ kvótabevételek felhasználása.

Az ellenzéki politikus szerint ebbõl a pénzbõl 268 ezer lakás energiahatékonysági felújítását lehetett volna támogatni, ezzel pedig a rezsiköltségeket csökkenteni. Szintén ebbõl az összegbõl 400 milliárd forintnyi megrendelést lehetett volna biztosítani a hazai építõiparnak, illetve 35 ezer építõipari munkahelyet lehetett volna stabilan ellátni. A költségvetés pedig 100 milliárd forintos bevétellel számolhatott volna.

Bencsik János szerint Magyarország ezen a téren is elvesztette nemzetközi hitelességét, mivel szabálytalanul használta fel az elsõ kvótaértékesítésbõl származó bevételeket. A Fidesz szakpolitikusai pedig már egy éve kérték, hogy számoljanak el a pénzzel.

Az ombudsman vizsgálatában azt is megállapította, hogy a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium már tavaly fel akarta használni az értékesítésbõl származó bevételt a kvótaeladási szerzõdésnek megfelelõen, ezt a Pénzügyminisztérium azonban nem tette lehetõvé. A 2008-ban befolyt kvótabevételeket csak 2009 után használhatják fel, mert a Pénzügyminisztérium erre kötelezte a KVVM-et.

Ezek is érdekelhetik