Friss hírek

2009.11.17. 16:09

Falugondnoki autó közadakozásból

<p>Nem volt pénzük, állami segítségre sem számíthattak, így gyûjtést rendeztek, hogy új falugondnoki autót vehessenek a Somogy megyei Szegerdõn. A település elõzõ autóját ugyanis két hónapja totálkárosra törték. A kis faluban sokan rászorulnak a falugondnoki szolgálat kocsijára, ezért muszáj volt új autót venni. A kocsi árának egy részét a polgármester és a képviselõk saját pénzükbõl fizették, de adakoztak a szomszédos települések önkormányzatai és más magánszemélyek is.</p>

A polgármester 150 ezer forintot, a testület öt tagja összesen 200 ezer forintot adott össze saját pénzébõl az új autóra - mondta a Független Hírügynökségnek kedden Horváth Jánosné, Szegerdõ polgármestere. Az elõzõ falugondnoki autó szeptemberben, egy balesetben totálkáros lett. Mivel a falu csak akkor kapja meg az állami normatívát a feladatok ellátására, ha a szolgálat mûködik, a baleset után kölcsön kocsikkal és az önkormányzati képviselõk saját autóival végezték ezt a feladatot.

Közben a polgármester a többi somogyi önkormányzathoz, valamint állami szervhez fordult, összesen 260 elektronikus levelet írt, mindenkitõl pénzt kért. Kénytelen volt ezt tenni, ugyanis ilyen krízis helyzetben sem számíthatott állami segítségre. Végül nyolc önkormányzat, egy alapítvány és sok magánszemély adományából összegyûlt másfél millió forint. Ebbõl és 2,5 millió forint hitel felvételével megvehették az új autót. Horváth Jánosné elmondta: azért nem várták meg, amíg összegyûlik a teljes vételár, mert a szabályok szerint jövõre már egy legalább kilenc személyes kocsit kellene venniük, ez pedig két és félszer annyiba kerülne, mint az az autó, amit most vettek.

Szegerdõ továbbra is várja az adományokat, ugyanis az is gondot okoz nekik, hogy fizessék az új kocsi törlesztõrészleteit. Egyelõre várnak arra is, hogy a rendõrség lezárja az elõzõ autó balesete ügyében indított vizsgálatot. Mivel ott a falugondnoki kocsi vezetõje vétlen volt, hatszázezer forintra számítanak a biztosítótól. Ezt a pénzt is az új autó törlesztõ részleteire fordítják.

Ezek is érdekelhetik