Friss hírek

2009.11.11. 12:09

Eljárás a kínai Nagy Falat megrongáló bányacég ellen

<p>A kínai hatóságok nyomozást indítottak egy kínai bányvállalat ellen, amiért súlyos károkat okoztak a kínai Nagy Fal egy szakaszában - közölték szerdán tisztségviselõk. A cég vezetõi akár tíz évig tartó börtönbüntetést is kaphatnak, ha bûnösnek találják õket a fal megrongálásában.</p>

A Belsõ-Mongólia autonóm területen mûködõ bánycég a Nagy Fal nagyjából százméteres szakaszán okozott súlyos károkat, aranylelõhely keresése közben - közölte a kulturális mûemlékekkel foglalkozó regionális iroda vezetõje. Vang Da-fang az AP amerikai hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy az iroda munkatársai szeptemberben vették észre az okozott károkat, és felszólították a céget a munkálatok leállítására, de azt nem tették meg.

Da-fang az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy öt felszólítást küldtek a cégnek, de a bányászok folytatták a lyukak ásását, és ezért jelentették az esetet a helyi rendõrségnek. Az üggyel a rendõrség foglalkozik. A Hohhot Kekao Mining nevû cég vezetõi akár tíz éveig tartó börtönbüntetést is kaphatnak, ha bebizonyosodik bûnösségük - mondta el Da-Fang, az AP-nek nyilatkozva.

A Nagy Fal megrongált szakasza a legrégebbiek közé tartozik, a Csin-dinasztia (ie 221-206) idején építették fel. A mûemlék védelmére külön törvényt hoztak Kínában, amely alapján eddig csak egy esetben született ítélet - írta az AP. Tavaly öt bányászt ítéltek egytõl három évig terjedõ börtönbüntetésre, amiért nehézgépeikkel megrongálták a fal egy szakaszát Belsõ-Mongóliában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!