Friss hírek

2009.11.09. 17:09

Elfogadta a parlament a jelnyelvi törvényt

<p>Önálló, természetes nyelvnek ismerik el ezentúl itthon a magyar jelnyelvet. A parlament hétfõn elfogadta a magyar jelnyelvrõl és annak használatáról szóló törvényjavaslatot. Eszerint az állam ingyenes jelnyelvi tolmácsolást biztosít majd a jogszabályban megjelölt személyeknek, rendelkezik a törvény a Jelnyelvi Tolmácsok Országos Névjegyzékérõl, valamint a magyar jelnyelv késõbbi oktatásáról.</p>

A törvénnyel a magyar jelnyelv nyelvi státuszát ismerik el. A jogszabály szerint ingyenes jelnyelvi tolmácsolást kérhet az a magyar állampolgárságú hallássérült vagy siketvak személy, aki magasabb összegû családi pótlékot vagy fogyatékossági támogatást kap, illetve hallássérülése meghaladja a meghatározott mértéket.

Az állam 2011-tõl évi 36 ezer órányi ingyenes jelnyelvi tolmácsolást biztosít, személyenként legfeljebb évi 120 órát. Ezen felül középiskolákban további 120 órát finanszíroznak tanévenként, a felsõoktatásban pedig szemeszterenként 60 órát. A felnõttképzésen belül az óraszám legfeljebb 20 százaléka fordítható tolmácsolásra.

Az igénylõk maguk választhatják ki a tolmácsot. Ezt a munkakört csak büntetlen elõéletû, megfelelõ szakképesítésû emberek tölthetik be, akik benne vannak a Jelnyelvi Tolmácsok Országos Jegyzékében. A listát az interneten is közzéteszik. A jegyzékbõl törlik a tolmácsot, ha elítéli valamiért a bíróság, vagy eltiltják foglalkozásának gyakorlásától. Ezen szakembereknek titoktartási kötelezettségük van, kivéve azokat az eseteket, ahol a törvény másképpen rendelkezik.

A hallássérülteknek és siketvakoknak biztosítani kell, hogy megtanulhassák a magyar jelnyelvet vagy a számukra leginkább megfelelõ speciális kommunikációs rendszert - a hallássérült vagy siketvak gyerekeknél ezek oktatása kötelezõ. Azt is lehetõvé teszik, hogy ha legalább 5 érintett szülõ kéri, akkor ingyen megtanítják nekik a jelnyelvet. Erre 2017. szeptember 1-tõl lesz lehetõség, addig kell kialakítani a jelnyelv szakos tanárok képzésének rendjét.

A magyar jelnyelvet a törvény szerint az Európai Parlament, a magyar Országgyûlés és a helyi önkormányzatok képviselõi is használhatják.

Szintén szerepel a törvényben, hogy hatósági kihallgatáskor vagy büntetõeljárás során, perbeszédek, felszólalások után ugyancsak biztosítani kell a jelnyelvi tolmácsolást, ha erre szükség van, és kérik ezt.

A törvény egy része 2010 júliusától lép életbe, valamint 2011. január 1-tõl, az oktatásra vonatkozó rész pedig 2017. szeptember elsejétõl. A jogszabályra hétfõn 359 képviselõ szavazott igennel, ellenszavazat és tartózkodás nem volt.

Ezek is érdekelhetik