Friss hírek

2009.11.10. 18:54

Egyre többen térnek át a szalmafûtésre Magyarhomorogon

<p>Egyre többen állnak át a gázról a szalmafûtésre a Hajdú-Bihar megyei Magyarhomorogon. Az önkormányzat 3 éve elõször az iskolában vezette be a szalmafûtést, mert a helyi mezõgazdasági vállalkozóktól ingyen kapták a szalmát. Ezen a télen már az óvodában és az idõsek otthonában is azzal fûtenek. Nagy Barna polgármester szerint 8-10 millió forintot spórolnak így évente a gázszámlán. Emiatt már egyre több család is áttért a szalmafûtésre.</p>

A magyarhomorogi általános iskolában naponta 30 bála szalmát fûtenek el. Csak a bálázás költségét kell kifizetni, ami bálánként 60 forint, így mindössze 1800 forintba kerül az iskola fûtése naponta. Erre a télre beszereztek két új kazánt is, így már az óvodában és az idõsek otthonában is szalmával fûtenek - mondta el a Független Hírügynökségnek Nagy Barna, a település polgármestere. Az alapanyagot a helyi vállalkozóktól továbbra is ingyen kapják. Arra ugyanis mostanában nincs kereslet. A polgármester azt mondta, egyre több önkormányzat érdeklõdik náluk a szalmafûtés elõnyeirõl, mert alig bírják fizetni a gázszámlát.

Eddig már 12 család is áttért a településen a szalmafûtésre.. Õk mind mezõgazdasági vállalkozók. Egyikük, Csongrási Gergõ azt mondta, számítása szerint 2 év alatt megtérül a kazán ára, amiben szalmával is tudnak fûteni. Becslése szerint mindössze évi 20-30 ezer forint lesz az éves fûtési költségük. Ráadásul nekik hulladéknak számít a szalma a földjükön, amit úgy is el kell takarítani, hogy a termõterületet elõ tudják készíteni a következõ évre. Ezért bõven tudnak adni szalmát az önkormányzatnak is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!