Friss hírek

2009.11.09. 19:54

Csaknem 2000 kilométerre merészkedtek a szomáliai kalózok

<p>Megtámadtak a szomáliai kalózok egy hongkongi zászló alatt közlekedõ tankhajót az Indiai-óceánon, az afrikai partoktól 1850 kilométerre. A BW Lion megmenekült, de az eset jól jelzi: a fegyveresek taktikát váltottak.</p>

Az automata fegyverekkel és gránátvetõkkel felszerelkezett kalózok két gyors csónakkal eredtek a teherhajó után. A támadók többször rálõttek a hongkongi hajóra, de nem sérült meg senki, és sikerült elkerülni, hogy a hajót megszállják. Ez volt a legtávolabbi pont Afrikától, ahol a szomáliai kalózok felbukkantak.

Az Európai Unió, az Egyesült Államok, Kína, India és Japán 40 hajója járõrözik a térségben, ám fõként az Ádeni-öböl környékén, ahol korábban a kalóztámadások zöme történt. A nemzetközi összefogásnak meg is lett az eredménye, számos rablást tudtak meghiúsítani a hadihajók. Az utóbbi idõben viszont az Indiai-óceánon hajtják végre akcióikat - a feltételezések szerint egy anyahajó szerepét betöltõ nagyobb jármûvel, és az attól induló kisebb, gyors mozgású motoros csónakokkal.

Ezek is érdekelhetik