Friss hírek

2009.11.21. 20:19

Beindult a Nagy Hadronütköztetõ

<p>14 hónapos javítás után beindították a világ legnagyobb atomrészecske-ütköztetõjét Genf közelében. Ezt szombaton közölte az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN), amelynek igazgatója, Rolf Heuer bejelentette: a tudósok sikerrel lõtték be a másodperc töredéke alatt az elsõ részecskenyalábot a svájci-francia határon, föld alá épített ütköztetõbe. Az elsõ eredmények néhány héten belül várhatók.</p>

A magyar pénzben számítva több mint ezermilliárd forintból készült Nagy Hadronütköztetõvel a tavaly szeptember 10-i avatás után kellett volna megkezdeni a munkát, kilenc nappal késõbb azonban hiba történt az elektromos hálózatban, ezért mindent leállítottak, és azóta javították.

A 27 kilométer hosszú alagútban mûködõ hadronütköztetõvel olyan kérdésekre keresik a választ, mint az anyag természete vagy a világ keletkezése. A kísérletekkel ellenõrizhetnek új tér-idõ-elméleteket is, amelyek szerint a mi világunk dimenzióival párhuzamosan létezhetnek más dimenziók is. A Nagy Hadronütköztetõ csaknem a fény sebességére gyorsít fel az atomnál kisebb, úgynevezett szubatomi részecskéket, majd egymásnak ütközteti azokat. Az ütközéseket nem lehet képekben rögzíteni, az ütközések hatását viszont lehet mérni. Az ütközések következtében a másodperc töredékére olyan hõmérsékleti értékek keletkeznek, amelyek százezerszer magasabbak a Napénál.

Hadronoknak az atom bizonyos alkotóelemeit nevezik, legismertebbek közülük a protonok és a neutronok. A kör alakú alagútban egy másodperc alatt több millió, az atoménál kisebb részecske ütközhet. Ezeket a "karambolokat" különbözõ mûszerekkel vizsgálják, és az eredményt heteken, hónapokon át elemezik.

A CERN Nagy Hadronütköztetõjét csaknem 20 éven át építették, a költségek 6 milliárd svájci frankra ( körülbelül 1059 milliárd forintra) rúgnak. Az óriási munkában több mint 30 ország összesen 5 ezer tudósa és mérnöke vett részt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!