Friss hírek

2009.11.26. 11:09

Befejezték az Országház dunai homlokzatának felújítását

<p>20 év után véget ért az Országház Duna-parti homlokzatának felújítása, és eltûnt az állványerdõ errõl a részrõl. Több mint 23 ezer darab elöregedett mészkövet cseréltek ki a falakon, néhány szobrot pedig újrafaragtak vagy restauráltak. A felújított homlokzatot csütörtökön avatták fel a Házbizottság ülése után.</p>

Az eredetileg beépített mészkövek mállani kezdtek és a háború utáni gyors helyreállításkor nem végeztek tökéletes munkát - emiatt fogtak hozzá az Országház dunai homlokzatának felújításához 1988-ban. 1988 elõtt az épület Kossuth téri oldalán folyt ilyen munka.

A Duna-parti homlokzatot több részben újították fel, az elsõt 1994-re fejezték be, majd innentõl 1997-ig megállt a munka, pénzügyi okok miatt. Az utolsó szakaszhoz 2005-ben fogtak hozzá, és most fejezték be: ez volt a déli kõtorony és az épület délnyugati sarka közötti homlokzatrész rekonstrukciója.

Az Országgyûlés Hivatalának adatai szerint átlagban ötven ember dolgozott a kõbányában és a kõfaragó telepeken, a helyszínen pedig 12 kõhegyezõ a felújítás alatt. 15-20 ember végezte az állványozást. Körülbelül 4300 köbméter faragott követ használtak fel, ezt a mennyiséget nagyjából 9 ezer köbméternyi kõtömbbõl válogatták ki. Az építõknek emlékezetes az északi és a déli kõtorony egy-egy köve, amelyek egyenként 5, 4 tonnát nyomtak, beemelésükhöz daru kellett, és a mûvelet idején leállították az alsó rakpart forgalmát.

A dunai homlokzat rekonstrukciójáért az elmúlt 20 évben összesen 11, 2 milliárd forintot fizettek a kivitelezõknek. Az árkádok alatt és a Vadászterem elõtti loggián jó állapotban maradtak a mészkövek, mivel védett helyen vannak, ezeket elég volt tisztítani és javítgatni. Az idõjárásnak kitett részeken viszont több mint 23 ezer puha mészkövet cseréltek ki tartósabbra. Ezek megmunkálása nehezebb, hosszadalmasabb és drágább ugyan, de jóval tovább maradhatnak a falakon a puha kõhöz képest.

Ezt a homlokzatot egyebek mellett a magyar uralkodók szobra díszíti, összesen 54, Árpád vezértõl II. Józsefig. Ezek közül a nyolcvanas években 39-et faragtak újra, a mostani felújításkor pedig ötöt. 10 darabot restauráltak. Az uralkodói szobrokon kívül állatfigurákat, más díszítõelemeket is pótoltak vagy javítottak.

Az Országház felújítását az északi oldalon folytatják, ahol már építik az állványzatot. A dunai homlokzatot Katona Béla házelnök adta át csütörtökön, az ünnepségen ott voltak a frakciók képviselõi és a Házbizottság tagjai is.

Ezek is érdekelhetik