Friss hírek

2009.11.26. 13:04

Bajnai és Martonyi is nemzeti egyetértést akar az alapvetõ kérdésekben

<p>Bajnai Gordon miniszterelnök és Martonyi János az Orbán-kormány egykori külügyminisztere is nemzeti egyetértést sürgetett az alapvetõ külpolitikai kérdésekben - jelentették ki csütörtökön egy budapesti konferencián.</p>

A kormányfõ szerint Magyarországnak egy modern, jövõbe tekintõ, kiszámítható érdekek mentén megvalósuló külpolitikára van szüksége, amely proaktív, kezdeményezõ szerepet tölt be az Európai Unión, a NATO-n és a szomszédságpolitikán belül is. Bajnai szerint mindehhez azonban elsõsorban nagy nemzeti kérdésekben egység kell a belpolitikai meghatározó erõi között.

Martonyi János volt külügyminiszter szerint is fel kell állítani egy konszenzus-minimumot és ez szerinte egy "erkölcsileg megújult" országban majd meg is valósítható. Az ellenzéki politikus szerint ehhez el kell fogadni a demokratikus alapokat, amelyek szerint a politikai ellenfelek is a demokrácia részei. Martonyi szerint nem lehet úgy nyilatkozni, hogy ha a másik politikai erõ nyeri a választásokat, akkor az a demokrácia vége, ezért "ébresztõ demokraták" - utalt a volt külügyminiszter Gyurcsány Ferenc egy korábbi beszédére. Martonyi szerint ez a fajta hozzáállás a demokrácia megtagadása, ez nem vezet sehová. Nem szabad le kommunistázni, és fasisztázni sem és akkor lehet érdemi folgokról vitatkozni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!