Friss hírek

2009.11.12. 14:04

Az orosz elnök: több demokráciát, korszerû hadsereget, kevesebb idõzónát

<p>Túl sok az idõzóna Oroszországban. Ezt mondta csütörtökön az orosz államfõ a nemzethez intézett szokásos évi beszédében. Dmitrij Medvegyev modernizációról, több demokráciáról," az okos, szabad és felelõsségteljes orosz emberek leendõ társadalmáról beszélt, és kitért arra, hogy a jelenlegi 11 idõzóna túl sok.</p>

Az orosz elnök sürgette a korrupció elleni harc fokozását, és az állami szektor visszaszorítását, az ország alapvetõ átalakítását. Medvegyev részletes foglalkozott az orosz fegyveres erõkkel is. Mint közölte, jövõre a hadsereg fegyverzetét több mint harminc szárazföldi és tengeri telepítésû ballisztikus rakétával, öt Iszkander típusú rakétarendszerrel, csaknem háromszáz modern páncélossal, harminc helikopterrel, 28 repülõgéppel, három nukleáris meghajtású tengeralattjáróval, egy korvettel és 11 mûholddal bõvítik.

Az orosz államfõ ez után azt mondta, hogy fontolóra kell venni gazdasági okokból a Kalinyingrádtól Kamcsatkáig terjedõ ország 11 idõzónájának csökkentését, és az ezzel járó következményeket. Az idõvel foglalkozva arra is kitért, hogy meg kellene szüntetni esetleg a nyári és a téli idõszámítást, miután "szakértõk mérlegelték várható az elõnyöket és a hátrányokat". Oroszországot, illetve Szovjet-Oroszországot 1919-ben osztották 11 idõzónára, a téli és a nyári idõszámítást pedig 1981-ben vezették be.

Ezek is érdekelhetik