Friss hírek

2009.11.29. 07:59

A minaretekrõl szavaznak a svájciak

<p>Ismét a szavazófülkékbe szólítják vasárnap a svájci állampolgárokat, akiknek ezúttal arról kell dönteniük, hogy támogatják-e a mecsetekhez tartozó minaretek építési tilalmát. A javaslat ellenzõi szerint beláthatatlanok a következmények, a pártolók szerint semmi szükség a militáns iszlám jelképekre az alpesi országban. A szavazás eredményétõl függetlenül nem bontják el a már elkészült tornyokat.</p>

A gyakran bevándorás-ellenes hangot megütõ Svájci Néppárt vezette kezdeményezésének - miszerint tiltsák meg a mecsetekhez tartozó minateretek építését - egyre több a támogatója, a kormány és az üzletemberek viszont hevesen ellenzik. Szerintük súlyos károkat okozhat a gazdaságnak a referendum esetleges sikere. Az ugyanis sértheti a gazdag muszlimokat, akiknek bankbetéteik vannak, luxuscikkeket vásárolnak és síparadicsomokban üdülnek az alpesi országban. A lépés ráadásul erõszakos reakciókat válthat ki a muszlim országokban. A támogatók szerint viszont a minaretek militáns iszlám jelképek, amikre semmi szükség nincsen.

A kampány már tart egy ideje. Az utcákon plakátok jelentek meg, amelyen egy lefátyolozott nõ mellõl, svájci zászlóról induló minaret-rakéta látható. A muszlimok elleni támadások is felerõsödtek az utóbbi idõben: csütörtökön rózsaszín festékkel szennyezték be a genfi mecset bejáratát, a hónap elején pedig követ hajítottak be az ablakán, a környéket pedig egy hangosbeszélõvel felszerelt autó járta, utánozva a müezzin hangját.

A mecsetek mellé épített minareteket a muszlim országokban a hívõk napi ötszöri imára hívásakor alkalmazzák, de Svácban erre nem használják. Jelenleg négy ilyen áll az országban, de még akkor sem kell lebontani azokat, ha esetleg elfogadják a tiltást.

A felmérések alapján azonban nem lesz korlátozás: a múlt héten készített közvéleménykutatás szerint a svájciak 53 százalékának nincs kifogása a minaretek ellen, míg a polgárok 37 százaléka nem kér belõlük. Az utóbbi száma ugyanakkor három százalékkal több az egy héttel korábban készített felméréshez képest.

Svájc hét és fél milliós lakosságának körülbelül hat százaléka muzulmán, sokan közülük háborús menekültként érkeztek az egykori Jugoszlávia területérõl. A kormány felmérése szerint kevesebb, mint 13 százalékuk gyakorolja vallását.

Ezek is érdekelhetik