Friss hírek

2009.11.12. 12:44

A Gazdasági Versenyhivatalhoz fordult az LMP a vasútfinanszírozás ügyében

<p>Ágazati vizsgálat lefolytatását kezdeményezte a szállítási piacon a Lehet Más a Politika (LMP) a Gazdasági Versenyhivatalnál (GVH) - hangzott el a párt csütörtöki sajtótájékoztatóján. A párt szerint míg a vasúti szállítás költségei teljes mértékben magukba foglalják a pályahasználatot is, addig a közúti ágazatban a szállítás infrastruktúra-használatának költségeit jórészt adókból finanszírozzák, ezzel indokolatlan versenyelõnyt biztosítva az adófizetõk pénzén a közúti ágazatnak..</p>

Az LMP szerint a vasúti pályahasználati díj mértékét úgy állapítják meg, hogy az a teljes éves fenntartási költséget fedezze. A közúti teherforgalmi útdíj ehhez képest rendkívül alacsony, az úthálózat karbantartása a többszöröse az így beszedett díjnak. Így a párt szerint a "használó fizet" elv a közúti ágazatnál nem érvényesül, vagyis az egyik alágazat (vasúti szállítás) esetében az állam szinte teljes egészében beszedi az infrastruktúra fenntartáshoz szükséges díjakat az amortizációt okozó gazdasági társaságoktól, a másikban (közúti szállítás) azonban az infrastruktúra fenntartását szinte teljes egészében adókból finanszírozza, az utak elhasználódásáért felelõs nehéz gépjármûvektõl beszedett díjak a felmerülõ költségek töredékét sem fedezik.

Az LMP álláspontja szerint ezért ma nincs tisztességes verseny a szállítási piacon, aminek oka az állam eltérõ díjpolitikája a két alágazat esetében.

Ezek is érdekelhetik