Friss hírek

2009.11.23. 10:49

20 éves idén a falugondnoki hálózat - falubuszok vonulnak fel holnap Budapesten

<p>Falubuszokból álló konvojjal demonstrál a Magyar Tanya- és Falugondnoki Szövetség kedden Budapesten. Húszéves itthon a falugondnoki hálózat, ennek kapcsán egyebek mellett arra akarják felhívni a figyelmet, hogy a vidéki életkörülmények javítására is oda kell figyelni.</p>

A konvoj a szervezõk közleménye szerint ötven buszból áll majd, a jármûveket az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban elnyert csaknem tízmilliárd forintból vásárolták korábban. Összesen 1086 darabot vettek a fenntartók, ezek közül 700 került be a falugondnoki programba. A falubusz egy szociális szolgáltatás, a 600 fõ alatti falvakban és a tanyavilágban élõk mindennapjait próbálják ezzel könnyebbé tenni: egyszerûbb így például orvoshoz, boltba eljutniuk, iskolába, óvodába járni.

A falu- és tanyagondnoki hálózat munkatársai most 1024 településen több mint félmillió embert látnak el, vagyis az ország lakosságának körülbelül huszadát. A szolgálatot 2005-ben az Unió szociális és vidékfejlesztési szakemberei a "magyarországi szociálpolitika legjobb gyakorlatának" választották.

A Magyar Tanya- és Falugondnoki Szövetség egy olyan érdekvédelmi szervezet, amely több mint 1200 falu- és tanyagondnoki szolgálatot képvisel. A keddi, budapesti demonstrációval egyrészt népszerûsíteni szeretnék a hálózatot, másrészt fel akarják hívni a fõvárosiak figyelmét a vidéki életszínvonal emelésének szükségességére - olvasható a szervezõk közleményében.

A buszkonvoj kedden 11 óra 45 perckor indul a Kós Károly sétányról, végigvonul az Andrássy úton, a Teréz körúton, majd a pesti alsó rakparton és a Lánchídon át Budára megy, végül ugyanitt fordul meg és tér vissza az Andrássy úton át a Vajdahunyad várához.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!