Friss hírek

2009.04.23. 14:58

Lemondott képviselőségéről a más helyett szavazó Iveta Radičová volt szlovák ellenzéki államfőjelölt

<p>Lemondott képviselői mandátumáról csütörtökön Iveta Radičová, a szlovákiai ellenzék volt államfőjelöltje, mert kedden a parlamentben a mellette ülő képviselőtársa helyett szavazott.</p>

A szavazógombot pártbeli kolléganője, Tatiana Rosová ((tatyjana roszová)) helyett nyomta meg, azért mert nem ért volna a helyére a voksolás végéig. Előtte ugyanis az egyik törvénymódosítást terjesztette elő a szónoki emelvénynél, de a helyén felejtette a szavazókártyáját.

A történtekre felfigyelt az egyik kormánypárti képviselő, aki az egészet azonnal szóvá is tette.
Radičová másnap, szerdán azt mondta, hogy tette emberi hiba volt, de nem csalás. Csütörtökön pedig bejelentette, hogy lemond mandátumáról.

Nem távozik ugyanakkor a legnagyobb ellenzéki párt, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió-Demokrata Párt (SDKÚ-DS) alelnöki posztjáról. Ez politikai elemzők szerint akár azt is jelentheti, hogy a közelgő tisztújtó közgyűlésen megmérkőzik pártja vezetői posztjáért a jelenlegi elnök Mikuláš Dzurindával ((mikulás dzurinda)).

Az ellenzék egy része amolyan rövidzárlatként, megingásként értelmezi Radičová tettét. A kormánypártok súlyos hibának tartják, és kilátásba helyezték, hogy megfosztják mandátumától. Ezt bejelentésével megelőzte, amivel - az egyik szlovák politológus szerint - elkerülte, hogy egyfelől a kormánykoalíció, másfelől Dzurinda túsza legyen. Ennek ő maga is tudatában van. Kijelentette, a lemondás az egyetlen esély, hogy legyen jövője a politikában.

A szlovákiai köztársaságielnök-választás április 4-i második fordulójában Radičová alulmaradt az újrázó Ivan Gašparovičcsal ((ivan gasparovics)) szemben, de több mint 44 százalékos eredményét sokan az ellenzék megerősödéseként értelmezték.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!