Friss hírek

2009.02.27. 17:23

55 közalkalmazottat küld el a Fejér megyei önkormányzat

<p>55 közalkalmazottat küld el március közepétől a Fejér megyei önkormányzat. A költségvetés hiánya 1,2 milliárd forint, ezért központosítják az intézmények gazdasági irányítását - ismertette pénteken a megyei közgyűlés csütörtöki döntéseit Balogh Ibolya, a közgyűlés elnöke. Az ellenzék szerint a döntéssel megkezdődött az önkormányzat felszámolása.</p>

A kórház és az önkormányzat hivatalának kivételével valamennyi intézmény gazdasági önállósága megszűnik, és egy integrált gazdasági szervezet jön létre március 16-tól. Összesen 17 intézmény 95 közalkalmazottjának szűnik meg ennek következtében a munkahelye, közülük 40-et vesz át az új gazdasági szervezet.

Számítások szerint idén 50, jövőre pedig 100 milliós megtakarítást jelent a leépítés. Azért volt szükség rá, mert csak azzal, hogy csökkennek az állami normatívák, 132 millió forint hiánya keletkezett az önkormányzatnak - közölte a közgyűlés elnöke. Hozzátette: nehezíti a működést egyebek között az örökösödési adó csökkentése, a közalkalmazottak bérnövekedése, amihez nem biztosít forrást a kormány, vagy az, hogy drasztikusan csökkentették a múzeumok bevételi lehetőségeit.

A megyei közgyűlésben kisebbségben lévő szocialista ellenzék tiltakozott a költségvetés és az átszervezés ellen. Horváth András, az MSZP megyei elnöke korábban azt közölte: nem értenek egyet az 1,9 milliárdos hitelfelvétellel, miközben több száz milliós luxuskiadások is szerepelnek a költségvetésben. Szerintük az új gazdasági szervezettel egy ellátó intézményre szűkítik a megyei önkormányzatot, és ezzel megkezdődött az önkormányzat felszámolása.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!