Friss hírek

2009.01.19. 19:05

Széthordják a határátkelőket

<p>Az elmúlt hónapokban teljesen széthordták az átkelőket a schengeni határokon. A fosztogatók elsősorban a fém berendezéseket vitték el, de a legtöbb helyen tönkretették a villamoshálózatot is, több tízmilliós kárt okozva ezzel.</p>

A határátkelőknek a schengeni övezethez való csatlakozás - vagyis 2007 decembere - óta nincs gazdájuk. Az épületeket senki sem őrzi, bárki bemehet és el is vihet bármit. Az államháztartási törvény értelmében a funkciójukat vesztett határátkelők vagyonkezelését a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek kell végeznie. A társaság azonban csak idén januártól felügyeli az ingatlanokat. Az állagromlás miatt egyelőre nem tudják, mi lesz az átkelők sorsa.

Azt egyelőre nem tudom megmondani, hogy ha ezek az épületek átkerülnek hozzánk, akkor milyen határidőn belül lehet erre a kérdésre pontot tenni - mondta a Független Hírügynökségnek Száraz Gábor, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. szóvivője.

A határátkelőkön a következő hetekben előbb vagyonbecslést készítenek, és csak ezután írhatnak majd ki pályázatot az ingatlanokra.

A szlovén, a szlovák és az osztrák határszakaszokon Magyarország schengeni csatlakozása után összesen 21 határállomás szűnt meg. Ezek az állomások egyre rosszabb állapotban vannak. A legtöbb helyen parkolót, logisztikai központot és autópálya- pihenőt alakíthatnának ki, de a munka még nem kezdődhetett meg.

Ezek is érdekelhetik