Friss hírek

2009.01.30. 10:38

Peresz nem kért bocsánatot Erdogantól a Davosban történtek miatt

<p>Az izraeli elnöki hivatal pénteken visszautasította, hogy Simon Peresz bocsánatot kért volna Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnöktől, ahogy azt az Anatolia török hírügynökség állította. Az ügy előzménye, hogy a török kormányfő csütörtökön mérgében kiviharzott a davosi Világgazdaság Fórum egyik, a Gáza övezet témájában rendezett vitájáról. Úgy vélte ugyanis, hogy a rendezők Simon Peresz hosszú felszólalása után őt nem hagyták szóhoz jutni.</p>

Az ankarai hírügynökség péntek reggel arról számolt be, hogy miután Erdogan elhagyta Davost, Peresz felhívta őt telefonon, és bocsánatot kért a kormányfőtől. Avelet Frish, az izraeli elnöki hivatal szóvivője azonban valótlannak nevezte ezt az állítást. Azt viszont elismerte, hogy Peresz valóban felhívta Erdogant, és "baráti eszmecserét" folytatott vele. Ennek során a török kormányfő hangsúlyozta, hogy kivonulása nem az izraeli államfőnek szólt, hanem az ülés vezetőjének, aki félbeszakította őt.

Erdogan kivonulásával egyébként Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak és Amr Muszának, az Arab Liga főtitkárának is hátat fordított, ugyanis ők is azon az emelvényen foglaltak helyet, amelyről a politikus sebtében távozott. A kormányfő akkor úgy fogalmazott: nem valószínű, hogy visszatér Davosba. Ebben egyetértenek vele törökországi támogatói is: hazatérve ugyanis több ezren fogadták éljenezve az isztambuli Atatürk repülőtéren a sértődős kormányfőt.

Ezek is érdekelhetik