Friss hírek

2009.01.23. 17:26

Nyolc év börtön saját lány elrablásáért - "megvetendő tett"

<p>Kilencéves lánya elrablásáért pénteken 8 év börtönbüntetésre ítélte az anyát és annak bűntársát az ügyet tárgyaló leedsi bíróság Nagy-Britanniában. A kislány, Shannon Matthews eltűnését anyja tavaly februárban jelentette be a brit hatóságoknak. A lányt végül 24 nappal később épségben megtalálták, kevesebb mint másfél kilométerre otthonától, a bűntárs, Michael Donovan lakásában, egy ágyneműtartóban.</p>

Shannont a vádak szerint anyja és bűntársa azért rabolta el, hogy pénzhez jussanak az emberek együttérzését kiváltva és a nyomravezetői díjat besöpörve. Az ügy rendkívüli felháborodást váltott ki Nagy-Britanniában. Az anya és bűntársa tettét a bíró megvetendőnek nevezte.

A 33 éves anya, Karen Matthews bűntársa a korábbi élettársának nagybátyja, a 40 éves Michael Donovan volt. A férfi lakásába, az ágyneműtartóba rejtett kislányt a 24 nap alatt folyamatosan gyógyszerekkel kábították el, hogy nyugton maradjon. A 9 éves Shannon felkutatására a brit rendőrség óriási akciót indított, amely több mint 3 millió fontba (926 millió forintba) került.

Lányának állítólagos eltűnése után az anya a nyilvánossághoz fordult segítségért: februárban könnyek között jelent meg a televízió képernyőjén. A brit Sun című lap 50 ezer fontot (15 millió forint) ajánlott föl annak, aki használható információval szolgál Shannonról. Az anya és bűntársa a bírósági tárgyalás alatt folyamatosan ártatlannak vallották magukat.

Karen Matthewst és Michael Donovant már decemberben bűnösnek ítélte a bíróság. Büntetésükről azonban csak most határoztak. A vádlottakat emberrablás, hamis tanúzás és az igazságszolgáltatás hátráltatása miatt ítélték el.

Ezek is érdekelhetik