Friss hírek

2009.01.31. 15:33

MDF: Engedjék el az uniós támogatásokhoz kötött ma már teljesíthetetlen feltételeket

<p>A kormány engedje el, illetve enyhítse a feltételeket, amelyek mellett tavaly csaknem 4 ezer kis és középvállalkozó vett fel uniós támogatást - ezt javasolja az MDF. Makay Zsolt, az ellenzéki párt országos választmányának elnöke szombaton elmondta: nem számíthattak a világválságra a vállalkozók, amikor megpályázták az uniós forrásokat és visszafizetési kötelezettség mellett vállalták a szigorú feltételeket. Ha a kormány és az unió ragaszkodik ezek teljesítéséhez akár több mint 100 ezer ember kerülhet bajba.</p>

Makay Zsolt elmondta: ma már szinte teljesíthetetlenek például azok a feltételek, hogy a támogatást kérő vállalkozó 2-5 év alatt növelje az alkalmazottak létszámát, 3-6 százalékkal emelje az árbevételt. Ha az unió és a kormány a válság idején is ragaszkodik ezekhez az elvárásokhoz, akkor szinte valamennyi vállalkozásnak vissza kellene fizetnie a támogatást, ami csődöt jelent. Hozzátetette: ezért javasolja az MDF, hogy a kormány az unióval egyeztetve egyoldalúan módosítsa a feltételeket.

A választmány elnöke azt is elmondta: 2008-ban összesen 3865 cég jutott 87 milliárd forint uniós támogatáshoz. A csaknem 4 ezer cég közül 97 százalék kis és közepes vállalkozás volt, amelyek átlagosan körülbelül 50 alkalmazottat foglalkoztatnak. Ez tehát azt jelenti, hogy akár több százezer ember állása kerülhet veszélybe, ha nem könnyítenek a feltételeken.

A kormány egyébként az új pályázati kiírásoknál már nem ragaszkodik az említett feltételekhez, sőt, számos más korábbi követelményen enyhítettek, például növelték az előlegként lehívható összeget 25 százalékról 40 százalékra - mondta Makay Zsolt. Mindezek pozitív lépések, de nem elégségesek - tette hozzá.

Kérdésre válaszolva Makay Zsolt elmondta: a párt országos választmánya február 14-én dönt arról, hogy ki ül majd Boross Péter megürült parlamenti székébe. Az ex-miniszterelnök február 1-vel mondott le mandátumáról.

Ezek is érdekelhetik