Friss hírek

2009.01.28. 14:16

KLÍMA - A császárpingvinek a kihalás felé vándorolnak a felmelegedés miatt

<p>A klímaváltozás miatt egyes élőhelyein teljesen kihalhat a császárpingvin, amelyet a 2005-ben bemutatott Oscar-díjas francia film, a Pingvinek vándorlása tett népszerűvé. A legnagyobb amerikai nem kormányzati oceanográfiai kutatóintézet, a Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI) tanulmánya szerint a jégtáblák mennyiségének drasztikus csökkenése sorsdöntő hatással lesz a császárpingvinekre.</p>

Ha a klímaváltozás folyatódik, és a tengeri úszó jég mennyisége olyan ütemben csökken, ahogyan azt az ENSZ klímavédelmi kormányközi szakértői testülete prognosztizálta, akkor az antarktiszi császárpingvin népességszáma a mai 3 ezerről 400-ra esik vissza.

Az amerikai kutatóintézet tanulmánya szerint legalább 40, de akár 80 százalék is lehet annak a valószínűsége, hogy a császárpingvinek száma 95 százalékkal csökken. Ekkora visszaesés a kihalás szélére sodorja az állományt.

A jégtáblák integráns szerepet játszanak az antarktiszi ökoszisztémában. Lakóhelyül szolgálnak a pingvineknek, és mintegy legelőül a krilleknek, a világítórákoknak, amelyek számos más állatnak szolgálnak táplálékul.

A WWF nemzetközi természetvédelmi szervezet tavalyi jelentése szerint az antarktiszi pingvintelepek 50-75 százaléka pusztulhat el, ha a Föld átlagos hőmérséklete több mint 2 Celsius fokkal emelkedik.

Az ENSZ klímavédelmi kormányközi szakértői testülete azt prognosztizálja, hogy 2100-ra több mint 2 fokkal melegedhet a Föld, ha az emberiség nem fékezi meg azonnal az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Ezek is érdekelhetik