Friss hírek

2009.01.27. 18:03

Kivágták az életveszélyes fákat

<p>Kivágják a korhadt fákat Szegeden. Több utcán is otthagyták a szakemberek a félbe vágott, korhadt törzseket, hogy láthassák az emberek, miért kellett kivágni a több évtizedes fákat. A ritkításra azért is volt szükség, mert a rendőrség szerint egy tavaly májusi balesetet éppen egy elkorhadt fa okozott. Ráborult egy taxira, aminek vezetője életveszélyes sérüléseket szenvedett, majd nem sokkal később egy másik, egy helyi étterem teraszára zuhant, de ott nem sérült meg senki.</p>

Az idősebb fák belseje teljesen üres, elkorhadt, semmi nem tartja belülről. A több évtizedes platánfák néhány nappal ezelőtt még a szegedi Széchenyi teret díszítették. Most többet kettévágva a földön hagytak a favágók. Szeged több utcáján lehet látni a csaknem 30 kivágott fa maradványait. Ezek elöregedtek és életveszélyesek.

A fákat évente átvizsgálják a szakemberek. Tavaly óta azonban még szigorúbban ellenőrzik azokat. Májusban ugyanis kis híján agyon ütött egy embert egy elkorhadt fa. Egy szegedi taxira dőlt rá. Az autó vezetője súlyosan megsérült. A rendőrség lezárta a nyomozást és felelőst is talált: a szegedi fákért felelős Környezetgazdálkodási Kht. egyik dolgozóját.

Az eljárás során egy mezőgazdasági szakértői vélemény megállapította, hogy a fának a gyökere elszakadt, több éve elkorhadt, megdőlt és ebből már látni kellett volna a szakembernek azt, hogy ezt a fát azonnal ki kell vágni - mondta a Független Hírügynökségnek Szanka Ferenc ügyész, a Csongrád Megyei Főügyészség sajtószóvivője.

Az ügyészség hamarosan dönt arról, hogy vádat emelnek-e a környezetgazdálkodási cég alkalmazottja ellen.

Ezek is érdekelhetik