Friss hírek

2009.01.27. 15:26

Kiáll az Egészségbiztosítási Felügyelet mellett a NET

<p>A Nemzeti Egészségügyi Tanács (NET) szükségesnek és fontosnak tartja az Egészségbiztosítási Felügyelet működését - mondta Papp Zoltán a tanács keddi ülése után. A NET elnöke azért is tartotta fontosnak mindezt leszögezni, mivel az utóbbi időkben a felügyelet szükségességét megkérdőjelező hírek kerültek nyilvánosságra.</p>

Az Egészségbiztosítási Felügyelet 2 éves működése során olyan eredményeket ért el például a betegjogok védelmében, amelyek bizonyítják működésének szükségességét - mondta az elnök. Hozzátette: ráadásul olyan hatósági jogai vannak, amelyekkel más betegjogi szervezetek nem rendelkeznek, így nem helyettesíthető feladatokat lát el.

Papp Zoltán beszámolt arról is, hogy a testület idei első ülésén tájékoztatót hallgatott meg az Országos Egészségbiztosítási Pénztár regionális átalakításáról. A NET pozitív lépésnek tartja, hogy az új egészségbiztosító szigorúbban ellenőrzi majd a kórházakat és rendelőket. Az egészségügyi szolgáltatók nem tehetik majd meg azt, amit jelenleg, hogyha rossz minőségű ellátást adnak a betegeknek, ha nem felelnek meg a minimális feltételeknek, ideiglenes engedéllyel akkor is működhetnek. Az új szabályozás szerint ugyanis az ilyen szolgáltatók maximum 60 napot kapnak a hiányosságok pótlására, ha ez alatt nem rendezik a soraikat, az OEP szerződést bont velük.

Az Egészségbiztosítási Felügyeletet eredetileg a több biztosítós rendszer egyik ellenőrző szerveként hozták létre. Mivel a több biztosítási rendszer lekerült a napirendről, többen felvetették, hogy a felügyeletre sincs szükség. Legutóbb Havas Szófia szocialista képviselő vetette fel ezt a kérdést, amelyet az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága is várhatóan a jövő héten megvitat. Papp Zoltán reméli, hogy a bizottság figyelembe fogja venni a NET kiállását a felügyelet mellett.

Ezek is érdekelhetik