Friss hírek

2009.01.28. 12:22

Jól halad a próbanépszámlálás

<p>Lezárult a próbanépszámlálás első szakasza, és az érintettek nagy része pozitívan állt az adatgyűjtéshez. Azokat, akik nem küldték vissza a kérdőívet a Központi Statisztikai Hivatalhoz, jövő héttől kérdezőbiztosok fogják felkeresni az otthonaikban. A próbanépszámlálás Budapest és három vidéki város kijelölt részeit, valamint hat falut érint.</p>

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) év eleje óta végzi a próbanépszámlálást az ország 10 településén. A célja, hogy kipróbálják és kidolgozzák az adatfelvétel legolcsóbb és leghatékonyabb módszerét a 2011-es országos népszámlálásig. Az adatgyűjtés a főváros XIII. kerületében, Újlipótváros egyes részeit, valamint a Tolna megyei Paksot, a Veszprém megyei Ajkát és a Hajdú-Bihar megyei Balmazújváros kijelölt részeit, valamint hat község: a Heves megyei Felsőtárkány, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jánoshida, a Komárom-Esztergom megyei Vértesszőlős, a Pest megyei Pilisborosjenő, a Borsod-Abaúj Zemplén megyei Sajóbábony és a Vas megyei Táplánszentkereszt teljes területét érinti.

A próba első szakaszában az érintettek január 10-e és 18-a között a postaládáikba kapták a kérdőíveket, amelyeket saját maguk tölthettek ki és küldhettek vissza az ingyenes válaszborítékban vagy az interneten keresztül, legkésőbb január 25-ig. A KSH tapasztalatai szerint az önkitöltés módszerével sokan éltek, bár pontos adatokat egyelőre nem tudnak mondani, mert még tart a küldemények fogadása. A városokban és falvakban egyenletes volt az aktivitás, míg a legkevésbé a fővárosi és a Pest megyei lakók voltak fogékonyak a próbanépszámlálásra. Ez nem okozott meglepetést, mert minden adatfelvételnél ebben a régióban a legalacsonyabb az aktivitás, talán azért, mert az ott élők sokkal elfoglaltabbak és gyakrabban kérik a segítségüket különböző közvélemény-kutatásokhoz - mondta a Független Hírügynökségnek Kátainé Csincsák Éva, a KSH főosztályvezető-helyettese.

A próbanépszámláláson nem mindenki ugyanazokat a kérdéseket kapja, mert a KSH háromféle: egy foglalkoztatási, egy iskolázottsági, valamint egy háztartási-családi típusú kérdőívvel dolgozik. Az első szakaszban sokan segítettek azzal, hogy a megjegyzéseiket, véleményüket is ráírták a visszaküldött kérdőívekre. Ez abban segít, hogy a KSH 2011-ig kidolgozhassa az adatfelvétel leginkább költségkímélő módszerét, ami a legkevesebb időt veszi el az emberektől - tette hozzá a főosztályvezető-helyettes.

A próbanépszámlálás következő üteme február 2-án indul. Azokat, akik nem éltek az önkitöltés lehetőségével, személyesen keresik fel a KSH kérdezőbiztosai, és a hónap végéig felveszik az adatokat. Az információkat a KSH bizalmasan kezeli, és kizárólag statisztikai célra használja fel. A próbanépszámlálás első eredményei június végére várhatók.

Ezek is érdekelhetik