Friss hírek

2009.01.31. 08:17

Ítélet a csehországi babacsere-ügyben

<p>3.3 millió korona (35 millió forint) kártérítést ítélt meg pénteken a babacsere-ügyben a brno-i regionális bíróság. 2007-ben DNS-tesztek bizonyították be, hogy 2006-ban elcseréltek két újszülöttet a csehországi Trebic szülőotthonában. A két baba szülei összesen 12 millió korona (117.6. millió forint) kértérítést követeltek.</p>

Nikolka és Veronika, a 2006. december 9-én született, majd hanyagságból elcserélt két kislány 2007 decemberében, egyévesen került vissza vér szerinti szüleikhez. A kórház nem tagadta a felelősségét, de peren kivül akart megegyezni. A felajánlott pénzt azonban nem fogadták el a szülők, és bíróságra mentek. Az ítéletben meghatározott együttes kártérítési összeg több mint az ötszöröse annak, amit a kórház ajánlott, de a negyede a szülők követelésének.

"Nem számít, hogy több vagy kevesebb " - mondta a cseh közrádiónak az egyik anya, Jaroslava Cermakova, aki szerint az a fontos, hogy a számukra megfelelő elégtételt kaptak. Ő és férje egyébként 2,1 millió koronát, míg a másik család 1,1 millió koronát kap. Arról nincs hír, hogy a bíróság miért ilyen arányban osztotta meg a kártérítést.

Ezek is érdekelhetik