Friss hírek

2009.01.20. 13:22

Göncz Kinga méltatta a gázválság megoldását, Szlovákiával békésebb évet remél

<p>Tartósnak ígérkezik az orosz-ukrán gázmegállapodás - jelentette ki kedden a magyar külügyminiszter. Göncz Kinga optimizmusának adott hangot annak kapcsán, hogy a két ország megegyezett az árban, ami a krízis fő oka volt. További garanciának látja, hogy az orosz-ukrán gázmegállapodásban az ár kérdését az európai gázárakhoz kapcsolták. De mindez "nem jelenti azt, hogy biztosan nem lesz többet hasonló probléma" - tette hozzá. A külügyminiszter évnyitó sajtóértekezletén beszélt a gázkrízisről, amely hétfőn oldódott meg.</p>

A gázválság tanulságait elemezve Göncz Kinga kijelentette, hogy helyes volt Magyarországon néhány éve elkezdeni a gáztároló-kapacitások fejlesztését. Viszont sajnálkozva állapította meg, hogy az Európai Unió még nem jutott el a keleti, déli és északi gázpiacok összekötéséhez. A mostani válság ugyanakkor elindította a gondolkodást a vezetékrendszerek összekapcsolásáról.

Göncz Kinga méltatta, hogy Magyarország az EU-ban az elsők között ismerte fel az orosz-ukrán gázválság tényleges méretét, természetét, és Budapest javasolta azt a megfigyelői rendszert, amely végül az orosz-ukrán vita megoldásának alapja lett.

Az új amerikai elnök keddi beiktatásával kapcsolatban Göncz Kinga történelminek nevezte, hogy Barack Obama színes bőrű és multikulturális hátterű. Méltatta, hogy Obama különös figyelmet tervez fordítani az új európai demokráciákra és stratégiai kapcsolatokat kíván kiépíteni Oroszországgal. Enélkül a világ sok konfliktusa megoldhatatlan - emelte ki Göncz Kinga. A magyar külügyminiszter aláhúzta, hogy a leendő új amerikai külügyminiszterrel, Hillary Clintonnal jók lehetnek a kapcsolatok, mert "sajátos szolidaritás van a világon a női külügyminiszterek között".

Göncz Kinga fontosnak minősítette, hogy az új amerikai elnök első naptól felvállalja a közel-keleti probléma megoldását.

A gázai arab-izraeli konfliktussal kapcsolatban a magyar külügyminiszter meggyőződésének adott hangot, hogy "nincs katonai megoldás", és "csak a két (izraeli és palesztin) állam létrehozása lehet a megoldás".

Magyarország a szomszédaival és a régió országaival intenzív párbeszédre készül ebben az évben - jelezte a külügyminiszter. Kifejezte reményét, hogy Szlovákiával "ez az év békésebb lesz" a tavalyinál. Göncz Kinga azt szeretné, ha az új szlovák külügyminiszterrel ugyanolyan szoros kapcsolatokat tudna fenntartani, mint a távozó Ján Kubissal.

Ezek is érdekelhetik