Friss hírek

2009.01.22. 05:50

Energiáról, élelmiszerről és oktatásról tárgyal Gyurcsány Ferenc Katarban

<p>Az energiabiztonságról, az élelmiszer-ellátásról és az oktatásról tárgyalt szerda este Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Katarban. Az öböl menti országban megállapodás született arról is, hogy Katar iskolát épít Afganisztánban azon a területen, amelyet a magyar PRT-misszió ellenőriz.</p>

A magyar kormányfő szerda este érkezett Katarba, ahol találkozott a Perzsa-öböl menti állam miniszterelnökével, csütörtökön pedig az ipari, mezőgazdasági és oktatási miniszterekkel egyeztet.

Gyurcsány Ferenc elmondta: Ománhoz hasonlóan Katarnak is komoly földgázforrásai vannak. Élelmiszer-fogyasztásának nagy részét viszont exportból fedezi, míg Magyarországnak szüksége van energiaellátásának diverzifikálására, és ezért cserébe akár élelmiszert is tudna adni.

Az oktatásban a tervek szerint Katar állami ösztöndíjjal küldhetne helyi fiatalokat Magyarországra műszaki és egészségügyi egyetemi képzésekre.

A kormányfő elmondta azt is: a mostani tárgyalásokon csak a kereteket készítik elő, a következő egy évben pedig mindhárom területen a két ország egy-egy koordinátora folytatja a programok kidolgozását és megvalósítását.

A magyar katonák által vezetett afganisztáni PRT-misszióval kapcsolatban megállapodtak arról, hogy Katar 100 ezer dollárból (körülbelül 21 millió forintból) iskolát épít azon a területen, amelyet a magyarok ellenőriznek.

Ezek is érdekelhetik