Friss hírek

2009.01.25. 08:33

Elkezdődött a New York-i Magyar Kulturális Évad - teltházas koncert a Carnegie Hall-ban

<p>Helyi idő szerint szombaton este a Budapesti Fesztiválzenekar teltházas koncertjével megnyílt a Magyar Kulturális Évad a New York-i Carnegie Hall-ban. A Fischer Iván vezette együttes csaknem 3 ezer ember előtt adott koncertjén egyebek mellett, Liszt Ferenc és Johannes Brahms művek és tradicionális cigányzene szólalt meg. A ketszer negyvenöt perces előadás végén többször visszatapsolták Ökrös Oszkár cimbalomművészt és Lendvay József cigányprimást is - jelentette New York-ból a Független Hírügynökség kiküldött tudósítója.</p>

A New York-i Magyar Kulturális Évad hivatalosan szombaton startolt a Carnegie Hallban. A Budapesti Fesztiválzenekar fellépése egyben a nyitánya is volt a "Celebrating Hungary" -"Magyar ünnep" elnevezésű koncertsorozatnak. A két hét során magyar zeneszerzők és előadóművészek mutatkoznak be, többek között Eötvös Péter és Kurtág György zeneszerző.

A szombat esti koncert utáni fogadáson ott volt mások mellett, Soros György és Kati Marton is, akik nem csak a nyitóelőadás főtámogatói, hanem a csaknem egész éven átívelő teljes magyar évadnak is. Kati Marton New Yorkban vehette át Hiller István oktatási és kulturális minisztertől a Magyar Kultúra Követe címet.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Magyar Kulturális Évad keretében pénteken szintén a New York-i Forbes Galleryben, Hiller István megnyitotta a Zsolnay-kiállítást és a volt amerikai nagykövet, Nancy Goodman Brinker gyűjteményéből válogatott magyar képzőművészeti tárlatot. (Nancy G. Brinker, aki 2001 és 2003 között az Amerikai Egyesült Államok Budapestre akkreditált nagykövete volt, a Magyar Kultúra Pártfogója címet vehette át Hiller Istvántól.)

A januártól késő őszig zajló első tengerentúlon megrendezett New York-i és Washingtoni Magyar Kulturális Évad több mint 1 milliárd forintból valósul meg. Az "Extremely Hungary" - "Csordultig magyar" elnevezésű programsorozat keretében több mint 120 eseménnyel várják a közönséget.

A New York-i Magyar Kulturális Központ által szervezett fesztivál programjainak a két város legkiemelkedőbb helyszínei adnak majd otthont, egyebek mellett a Carnegie Hall, a Lincoln Center, a Jewish Museum, a 92nd Street Y New York-ban, illetve a National Gallery, a Kennedy Center és a Library of Congress Washingtonban.

Az évadról részletes információ a : www. extremelyhungary.com oldalon olvasható.

Ezek is érdekelhetik