Friss hírek

2009.01.21. 16:03

Egyelőre még nem sikerült kijavítani a több mint egymillió embert érintő OEP programhibát

<p>A folyamatos munka ellenére sem sikerült szerda délutánig a jogviszony-ellenőrzési rendszer adatbázisában keletkezett hibát kijavítani - derül ki az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) közleményéből.</p>

A dokumentum szerint az OEP megkérte az egészségügyi szolgáltatókat, hogy a hiba elhárításáig ne vegyék figyelembe a jogviszonyra vonatkozó adatot. Arra sincs szükség, hogy ha esetleg a rendszer azt jelzi, a betegnek rendezetlen a jogviszonya, akkor erről hivatalos tájékoztatást adjanak neki.

Az OEP informatikai rendszerében hétfőn keletkezett a hiba, emiatt több mint egymillió ember tb jogviszonyáról szóló adat sérült meg. A probléma miatt hétfő óta több beteg téves információt kapott jogviszonyáról, így azoknak is "piros lámpát" mutathatott a rendszer, akik jogviszonya egyébként rendezett.

Az OEP közleménye felhívja a figyelmet arra, hogy a jogszabályok szerint az egészségügyi ellátás független attól, hogy a jogviszony-ellenőrzésnél zöldet vagy pirosat mutat a lámpa. Tehát a beteget továbbra is térítésmentesen kell ellátni, és ki kell adni neki a tb által támogatott gyógyszereket, gyógyászati segédeszközöket.

Ezek is érdekelhetik