Friss hírek

2009.01.20. 11:19

Dugódíj: várhatóan 2012-től vezetnék be Budapesten

<p>2012-től javasolják a szakértők az úthasználati díj bevezetését a fővárosban. A díjfizetési zónát a Hungária körút - Október 23. út - Bocskai út - Karolina út - Alkotás utca - Margit körút vonalán belül határoznák meg. A koncepció 400, 600 és 800 forintos behajtási díjakkal modellezte a várható forgalomcsökkentést, ennek alapján naponta 60-110 ezer autóval közlekedhet kevesebb a belső városrészekben.</p>

Budapest Közlekedési Rendszerének Fejlesztési Tervét 2001-ben hagyta jóvá a Fővárosi Közgyűlés, ennek aktualizált változata került kedden a főpolgármesteri kabinet elé - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Nyáry Krisztián, a Városháza kommunikációs igazgatója. A terv célja, hogy a főváros közlekedésére távlati koncepciót nyújtson.

A 2001-es koncepcióhoz képest nagyobb hangsúlyt kapnak a környezetvédelmi szempontok, a közösségi és kerékpáros közlekedés fejlesztése, illetve az egyéni gépjárműforgalom csökkentése. A szakértők 2012-től javasolják a dugódíj bevezetését. A díjfizetési zónát a Hungária körút - Október 23. út - Bocskai út - Karolina út - Alkotás utca - Margit körút vonalán belül határoznák meg. A szakemberek szerint ugyanis ennél kisebb, a Nagykörúton belüli terület esetén járhatatlanul zsúfolttá válnának a körutak és a hozzájuk kapcsolódó Duna-hidak.

A koncepció 400, 600 és 800 forintos behajtási díjakkal modellezte a várható forgalomcsökkentést. Ennek alapján naponta 60-110 ezer autóval közlekedhet kevesebb autó a belső negyedekben, csökkentve ezzel a zsúfoltságot és a levegőszennyezettséget. Az ebből várható bevételeket a közlekedés fejlesztésébe forgatnák vissza.

A főpolgármesteri kabinet felkérte a szakértőket, hogy fél év alatt készítsenek részletes intézkedési tervet a 2020-ig megvalósítandó jogszabályi változásokról és fejlesztésekről, beleértve ezek költségvetési vonatkozásait is.

Demszky Gábor főpolgármester tájékoztatta a kabinet tagjait, hogy a Fővárosi Közgyűlés január 29-i rendes ülését reggel 8 óra helyett délután 14 órára hívja össze, mert az Országgyűlés ezen a napon délelőtt tartja rendkívüli ülését, és a parlamentnek sok fővárosi képviselő tagja. Néhány, határidőhöz nem kötött napirendet ezért várhatóan csak februárban tárgyal majd a közgyűlés - tájékoztatott a kommunikációs igazgató.

Ezek is érdekelhetik