Friss hírek

2009.01.28. 17:46

Áram nélkül Vasban és Zalában

<p>Több tucat településen körülbelül 50 ezer háztartás maradt áram nélkül a havazás miatt Vas és Zala megyében. A szolgáltató folyamatosan dolgozik a hiba elhárításán, de lehetnek olyan falvak, ahol napokig nem lesz áram. Néhol vezetékes víz sincs, és nem működnek a telefonok sem. Több településen hiánycikk a kenyér, mert az áramszünet miatt nem tudtak sütni a pékek. Az utakon rengeteg baleset történt, de senki sem sérült meg súlyosan. A 86-os főút mostanra újra járható, de torlódásokra továbbra is számítani kell.</p>

Derékba tört villanyoszlopok és leszakadt légvezetékek hevernek a Zala megyei Kozmadombjára vezető út mellett is. A hó és a szél együtt rombolt, a településen kedd este óta nincs áram. Vezetékes víz azért nincs, mert a szivattyúk is árammal működnének, a vonalas készülékek pedig azért némák, mert a telefonkábelek is leszakadtak. Az önkormányzat gondoskodik az emberekről.

Végigjártuk azokat a lakókat, akiknél úgy gondoltuk, hogy szükség lehet valamilyen segítségre. Ha kellett, mobiltelefonról telefonáltunk a hozzátartozóknak, hogy ne aggódjanak, illetve megkérdeztük, hogy ivóvízre, vagy milyen segítségre lenne szükség - mondta a Független Hírügynökségnek Virágh Enikő polgármester.

Vas és Zala megyében összesen 50 ezer háztartás maradt áram nélkül. A szolgáltató tájékoztatása szerint folyamatosan dolgoznak a hiba elhárításán, de megbecsülni sem tudják, mikorra végeznek. Az időjárás továbbra sem javul, ami rendkívüli mértékben megnehezíti a munkát. A hibákat főleg a vezetékekre tapadó hó okozza, ez a legtöbb esetben magát a légvezetéket szakítja el, emellett gyakori, hogy a hó súlya miatt fák dőlnek a hálózatra, illetve oszlopok törnek el - olvasható az E.ON sajtóközleményében.

Közben a falvakban a kenyér is hiánycikk, mert nem tudtak sütni a pékek.

A havazás miatt félszáznál is több helyre riasztották a tűzoltókat Vas, illetve Zala megyében. A balesetekben senki sem sérült meg. Estére a 86-os főutat is felszabadították a műszaki mentők, de torlódásokra továbbra is számítani kell, különösen Zalalövő környékén. Külvilágtól elzárt település nincs, ha lassan is, de minden út járható.

Ezek is érdekelhetik