Friss hírek

2008.11.24. 14:49

Joschka Fischer kocsijából is ellopták a navigációs készüléket

<p>A német fővárosban novemberben megkezdődött azoknak a külföldi bűnözőknek a pere, akik alaposan gyanusíthatók azzal, hogy tucatnyi autót törtek fel. Az értékes navigációs (GPS) készülékekre vadászó zsiványok legprominensebb áldozata Németország korábbi alkancellár-külügyminisztere, Joschka Fischer volt.</p>

A német bűnügyi rendőrség tapasztalatai azt mutatják, hogy az interneten eladásra kínált autó-navigációs (Navi/GPS) berendezések mintegy ötöde lopott. Különösen a prémium osztálybeli modellekből kivarázsolt készülékek találnak gyorsan vevőre a feketepiacon.

A berlini rádió hétfő délutáni jelentése szerint már megkezdődött annak a lengyel autótolvaj bandának a pere a német fővárosban, melynek tagjait tucatnyi értékes négykerekű feltörésével gyanusítanak. Az idegenajkú zsiványok aligha sejtették, hogy zsákmányszerző túrájuk során, Berlin luxusövezetében, Grunewaldban 2007-ben kifosztották Joschka Fischer Audiját is. A Zöldek hajdani frontemberének, a német kormány korábbi alkancellár-külügyminiszterének A4-es magán-limuzinjából is a navigációs készüléket szerelték ki a bünözők. Fischert mellesleg Európa egyik legjobban vezető politikusának tartják és mint egykori taxisofőr bárhol a világban kitünően tud tájékozódni, GPS nélkül is.

A budakeszi sváb felmenőkkel büszkélkedő, 60 éves német politikus mellett, egy másik prominens személyiség is áldozatul esett a szériatetteseknek. A lengyel galeri Yvonne Catterfeld, 28 esztendős filmsztár négykerekűjéből is kicsente az orientációs berendezést.

Németországban amúgy havonta átlag 5-6 ezer autó-navigációs kütyü eltűnéséről kap tájékoztatást a rendőrség. Minden ötödik feketepiaci "navi" valamilyen luxus kocsiból származik. Az új listás ár - például beépített CD-lejátszóval kombinálva - 2500-3000 euró (körülbelül 660-800 ezer forint) között van. Az orgazdáktól viszont már 500 euróért (132 ezer forintért) hazavihető az illegális portéka, így Európa keletibb tájain is óriási a kereslet az alig használt navigációs rendszerekre.

Az utólag beszerelt, olcsóbb GPS könnyebben lopható, de átlag csak 80 eurót (21 ezer forintot) hoz a bűnözők konyhájára. A navigációs készülékek népszerűségét tükrözik az aktuális németországi fekete statisztikák is. Míg 2004-ben még csak alig 10 ezer ilyen orientációs berendezést tulajdonítottak el a kocsikból, addig tavaly már 55 ezer fölé szökött a kvóta, 2008 pedig új negatív rekorddal fenyeget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!