Friss hírek

2008.09.01. 21:23

Elhunyt ifjabb Tomáš Baťa, a cipőbirodalom örököse

<p>Élete 93. évében hétfőn Torontóban elhunyt ifjabb Tomáš Baťa cseh származású kanadai vállalkozó, a két világháború közti világhírű cseh cipőgyár-tulajdonos, Tomáš Baťa fia.</p>

Erről az iDNES.cz ((ejtsd: idnesz)) cseh hírportál számolt be hétfőn.
Az ifjabb Baťa apjától vette át a vállalatóriás irányítását. Csehszlovákia német megszállását követően Kanadában telepedett le, ahol létrehozta a Bata Shoe Companyt. Az 1948 utáni időszakban Torontóból több mint száz üzemet irányított a világ kilencven országában.

Apja, a testvéreivel közösen máig legendás céget alapító Tomáš Baťa különösen a két világháború közti Csehszlovákiában vált népszerűvé olcsó, a szegényebb rétegek számára is könnyen hozzáférhető lábbelik tömeges gyártásának, a dolgozóival szembeni körültekintő bánásmódnak köszönhetően. Az általa piacra dobott lábbelik olyannyira elterjedtek, hogy például Szvatkó Pál szlovákiai magyar közíró a már Csehszlovákiában szocializálódó két világháború közti magyarokat is "Baťa-cipős magyaroknak" nevezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!